• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pierogi » Gyoza - pierożki z nadzieniem wege

Gyoza - pierożki z nadzieniem wege

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 15 lip, 2015 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Zapraszam na japońskie pierożki gyoza w wersji polskiej i to w wersji wegetariańskiej! Pierożki gyoza tak jak i nasze rodzime pierogi występują w wielu wersjach, różnią się nadzieniem i grubością. Przygotować można je na wiele sposobów, gotować, parować lub tak jak te dzisiejsze, smażyć na parze. Jest to bardzo prosta metoda, która dodatkowo wzbogaca smak pierożków.

Do przygotowania dzisiejszej wersji gyoza-wege, zainspirował mnie klasyczny przepis z mieloną wołowiną i siekaną kapustą. Do mojego farszu jako bazy użyłam wegetariańskiego "mięsa", czyli suszu sojowego, który można kupić w większości sklepów. Jeśli jednak byłby problem z jego kupnem można zastąpić go na przykład "kotletami" sojowymi a'la schabowy należy wtedy drobno pokruszyć "kotlety" przed ugotowaniem tworząc w ten sposób potrzebny nam susz. Do aromatycznego farszu potrzebować będziemy jeszcze, świeży szpinak, dużej ilości siekanych aromatycznych ziół, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Bardzo ważne jest super cienkie i elastyczne ciasto! Ciasto w tego typu pierożkach jest niezwykle cienkie i wymaga sporej pracy fizycznej przy odpowiednim rozwałkowaniu. Jeśli macie do dyspozycji robot kuchenny wyposażony w wałek to sprawa będzie banalnie łatwa!

Do pierożków koniecznie przygotujcie sos do maczania, jest on niezbędny, ponieważ podkreśla smak pierożków gyoza. Sos można dowolnie modyfikować przez dodanie na przykład masła orzechowego lub pasty tahini. Surowe pierożki można mrozić 🙂 z pewnością przyda się porcja na szybki obiad lub przekąskę 🙂

📖 Przepis

Gyoza - pierozki z nadzieniem wege
Print Pin
Bądź pierwszy!

Gyoza - pierożki z nadzieniem wege

Fantastyczne pierożki z warzywami.
Autor Anna
Kuchnia Japońska
Rodzaj Obiad
Porcji 75
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 370 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 350 g świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego lub do smaku
  • 4 łyżki siekanej zielonej kolendry
  • 2 łyżki siekanej bazylii tajskiej lub zwykłej
  • 4 łyżki siekanego zielonego szczypiorku
  • 200 g suchego suszu sojowego (wygląda jak mielone mięso)
  • 1 łyżka tartego korzenia imbiru
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 świeża papryczka chilii - dość duża
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego do smażenia

Składniki na sos:

  • 70 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka drobno siekanej papryczki chilli lub suszona papryczka chilli
  • 2 łyżeczki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Dodatkowo: siekane zioła (masło orzechowe lub pasta tahini)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, stopniowo zacząć dolewać gorącą wodę jednocześnie mieszając widelcem, następnie ręką zagnieść elastyczne i gładkie ciasto - ciasto można przygotować w robocie kuchennym. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć na około 30 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu

  • Susz sojowy sojowy ugotować tak jak podaje producent na opakowaniu, odcedzić.
  • Cebulkę, drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Szpinak umyć, osuszyć, a następnie drobno pokroić. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół, pozbyć się nasion, pokroić w drobną kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, smażyć do miękkości, następnie dodać szpinak, szpinak smażyć do odparowania wody, kiedy cała woda odparuje dodać czosnek, imbir i wcześniej ugotowany i odcedzony ugotowany susz sojowy, całość smażyć jeszcze przez chwilkę, zdjąć z ognia.
  • Farsz przełożyć do miski dodać papryczkę chilli, siekaną zieleninę, sos sojowy do smaku oraz tartą bułkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

Lepienie pierożków

  • Ciasto ponownie zagniatamy, powinno być gładkie i elastyczne. Porcjami rozwałkowujemy bardzo cienkie placuszki ciasta ( o wiele cieńsze niż na nasze pierogi ) z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółeczka ( wielkość dowolna - ja zrobiłam na 9 cm średnicy ) na każdy placuszek nakładamy porcję farszu i zlepiamy metodą na "falbankę" czyli po złożeniu ciasta z farszem na pół z jednej strony pierożka robimy małe zakładki lub sklejamy klasyczną polską metodą 🙂
  • Gotowe pierożki układamy na podsypanym mąka blacie tak, aby pierożek stał, a utworzona falbanka była na górze.
  • Przygotować szklankę gorącej wody.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego, pierożki ustawiać na patelni rzędami, jeden obok drugiego, smażyć około 2 minuty lub do chwili, kiedy gyoza zaczną się mocno rumienić.
  • Na patelnię z przyrumienionymi pierożkami wlewamy gorącą wodę, powinno być jej tyle, żeby sięgała do około 1 do 1,5 cm wysokości pierożków, patelnię przykrywamy pokrywką i parujemy pierożki przez około 6 minut.
  • Następnie odkrywamy pokrywkę, skrapiamy pierożki kilkoma kroplami oleju sezamowego i smażymy (bez przykrycia) jeszcze przez około 2 minuty do całkowitego odparowania płynu.
  • Pierożki gyoza wykładamy na talerz przy pomocy łopatki, podbierając je delikatnie od spodu, podajemy z wcześniej przygotowanym sosem i warzywami.
  • To samo powtarzamy do usmażenia wszystkich pierożków.
  • Smacznego!
Gyoza - pierozki z nadzieniem wege
Gyoza - pierozki z nadzieniem wege
Gyoza - pierozki z nadzieniem wege
« Kotlety z kaszy jaglanej i batatów
Sałatka letnia »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Moralna napisał

    20 lipca, 2015 at 1:09 pm

    Pierożki przypominają danie tajskie. Uwielbiam takie połączenia 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lipca, 2015 at 10:02 pm

      Można powiedzieć, że również są w klimacie kuchni tajskiej 🙂

      Odpowiedz
  2. Sadam napisał

    16 lipca, 2015 at 4:03 pm

    Taki ciekawy przepis... szkoda, że nie jestem smakoszem szpinaku. Chociaż sądząc po smaku całości, pewnie bym się skusił.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 lipca, 2015 at 5:40 pm

      Zapewniam, że smak szpinaku jest mało wyczuwalny 😉 zawsze możesz go pominąć i na przykład dodać jarmuż lub kapustę pekińską... zachęcam do spróbowania:)

      Odpowiedz
    • Wiktoria napisał

      08 marca, 2021 at 4:12 am

      Można użyć standardowo 200g mięsa zamiast suszu? Nie mogę znaleźć go w żadnym sklepie internetowym albo szukam pod złą nazwą…

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        09 marca, 2021 at 9:53 am

        Tak można, może być to mięso mielone wegetariańskie lub mięso zwierzęce. Jeśli w wersji wegańskiej można również użyć "mięsa" wegańskiego w formie kotleta i rozdrobnić go do naszego farszu.

        Odpowiedz
  3. kocie-smaki napisał

    16 lipca, 2015 at 2:29 pm

    jadłam kiedyś z pewnego food-trucka podobne pierożki i były pyszne, mieć je w domowym zaciszu będzie jeszcze lepiej 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 lipca, 2015 at 5:42 pm

      Domowe smakują zdecydowanie lepiej 🙂 i jest ich o wiele więcej :)))

      Odpowiedz
  4. kornik napisał

    15 lipca, 2015 at 3:26 pm

    Przyznam szczerze, że uwielbiam kuchnię azjatycką i znam te pierożki, ale jeszcze ich nie jadłam. Zapisuję przepis, żeby nadrobić:)
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 lipca, 2015 at 8:29 pm

      Polecam, są pyszne, a farsz można dowolnie modyfikować 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}