Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól, sodę, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Masło posiekać dodać do produktów sypkich, zacząć wyrabiać ciasto, dodać jajko, kiedy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję dodać czekoladę, żurawinę i orzechy. Ciasto odłożyć na chwilę do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 - 190 st C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać ciastka zachowując odstępy między ciastkami. Ciastka delikatnie spłaszczyć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, wystudzić.
Smacznego!
Notatki
Ciastka porcjowane łyżką do lodów są duże i po 15 minutach pieczenia będą z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Jeśli przygotujemy mniejsze ciasteczka, a zachowamy ten sam czas pieczenia ciastka będą chrupiące i z zewnątrz i w środku. Obie są super. Ciastka po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 tygodnie.