• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka podwójnie czekoladowe

Ciastka podwójnie czekoladowe

Aktualizacja: 3 gru, 2018 · Opublikowany: 2 cze, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś proponuję przepis na przepyszne ciasteczka podwójnie czekoladowe z dodatkiem białej i ciemnej czekolady. Poza czekoladą ciastka mają w sobie mnóstwo orzechów i suszonej żurawiny. Ciastka można wypiekać na dwa sposoby, bardziej wypieczone chrupiące z zewnątrz i w środku. Można też upiec wersję chrupiącą z zewnątrz, ale z mięciutką w środku. Stopień wypieczenia regulujemy wielkością ciastek lub czasem ich pieczenia. Ciastka upiekłam na przyjęcie dla dzieci i to był najlepszy test na ich smakowitość, zniknęły od razu! Choć nie wiem, kto zjadł ich więcej dzieci, czy ich tatusiowie 😉 Przepis jest bardzo prosty i jak to bywa w przypadku kruchych ciastek, są bardzo szybkie do przygotowania. Życzę smacznego!

ciastka podwójnie czekoladowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Ciastka podwójnie czekoladowe

Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao (gorzkie)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 średnie jajko
  • 140 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 50 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g ciemnej czekolady
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Czekoladę i orzechy posiekać.
  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól, sodę, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Masło posiekać dodać do produktów sypkich, zacząć wyrabiać ciasto, dodać jajko, kiedy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję dodać czekoladę, żurawinę i orzechy. Ciasto odłożyć na chwilę do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 - 190 st C.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać ciastka zachowując odstępy między ciastkami. Ciastka delikatnie spłaszczyć.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, wystudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciastka porcjowane łyżką do lodów są duże i po 15 minutach pieczenia będą z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Jeśli przygotujemy mniejsze ciasteczka, a zachowamy ten sam czas pieczenia ciastka będą chrupiące i z zewnątrz i w środku. Obie są super.
Ciastka po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 tygodnie.
ciastka podwójnie czekoladowe
« Tarta malinowo-rabarbarowa
Tiramisu truskawkowo-migdałowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kuchniapszczoly napisał

    02 czerwca, 2015 at 4:02 pm

    Pychota! (:

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 czerwca, 2015 at 7:32 pm

      O tak! Upieczone w ostatnim czasie wielokrotnie :)))

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}