po 1 łyżce posiekanej natki pietruszkikolendry i kopru lub bazylii
sóldo smaku
pieprzdo smaku
1średniacebula
olej do smażenia
Instrukcje
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu - powinien być sypki i jędrny uważajcie, aby go nie rozgotować, odcedzony ryż odłożyć na bok.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, na gorący olej wrzucić nasiona kuminu, proszek curry, smażyć przez chwileczkę, następnie dodać ciecierzycę przy pomocy łopatki zamieszać, aby cała ciecierzyca pokryła się przyprawami, zdjąć z ognia przełożyć do miski.
Patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym ( wcześniej wylać pozostały tłuszcz ), nalać świeży olej ( kilka łyżek ), cebulę pokroić w cienkie plasterki, na rozgrzany olej wrzucić cebulę, smażyć około 3 minut, aż cebula się przyrumieni, cebulę wyjąć na ręcznik papierowy, posypać solą.
W misce wymieszać ryż, ciecierzycę, rodzynki, zioła, smażoną cebulę doprawić przyprawami. Danie najlepiej podawać ciepłe.