• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Ryż z ciecierzycą i rodzynkami

Ryż z ciecierzycą i rodzynkami

Aktualizacja: 7 lut, 2019 · Opublikowany: 20 kw., 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Prosta potrawa inspirowana kuchnią sefardyjską pachnąca curry, kuminem i ziołami. Niby nic specjalnego, a jednak jest to bardzo smaczne, egzotyczne danie, które można podać jako bazę dania wegetariańskiego lub dodatek do mięs czy ryb. Do przygotowania będziemy potrzebowali mieszanki różnych rodzajów ryżu, a może to być ryż czarny, brązowy lub czerwony. Ryż powinien być dobrze ugotowany, jędrny i sypki absolutnie nie może być rozgotowany na pulpę, czy mazisty kleik ryżowy. Kolejnym składnikiem jest ciecierzyca, którą można ugotować lub użyć gotowej z puszki co jest łatwym i szybkim rozwiązaniem. Można po wcześniejszym namoczeniu ciecierzycy ugotować ją i tu również należy uważać, aby ciecierzyca się nie rozgotowała. Pozostaje przygotowanie chrupiącej cebulki i wymieszanie jej z pozostałymi składnikami, potrawa gotowa. Ryż z ciecierzycą najlepiej podawać ciepły lub w temperaturze pokojowej tak smakuje najlepiej! Do ryżu podałam smażoną rybę w płatkach migdałowych i surówkę z białej kapusty a Wy, z czym zjecie aromatyczny ryż?

ryz z ciecierzyca i rodzynkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Ryż z ciecierzycą i rodzynkami

Wspaniały dodatek do dań głównych.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Obiad
Porcji 6
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g ryżu kolorowego - czarny (brązowy lub czerwony)
  • 1 łyżka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka curry
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 80 g rodzynek
  • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki (kolendry i kopru lub bazylii)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu - powinien być sypki i jędrny uważajcie, aby go nie rozgotować, odcedzony ryż odłożyć na bok.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, na gorący olej wrzucić nasiona kuminu, proszek curry, smażyć przez chwileczkę, następnie dodać ciecierzycę przy pomocy łopatki zamieszać, aby cała ciecierzyca pokryła się przyprawami, zdjąć z ognia przełożyć do miski.
  • Patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym ( wcześniej wylać pozostały tłuszcz ), nalać świeży olej ( kilka łyżek ), cebulę pokroić w cienkie plasterki, na rozgrzany olej wrzucić cebulę, smażyć około 3 minut, aż cebula się przyrumieni, cebulę wyjąć na ręcznik papierowy, posypać solą.
  • W misce wymieszać ryż, ciecierzycę, rodzynki, zioła, smażoną cebulę doprawić przyprawami. Danie najlepiej podawać ciepłe.
  • Smacznego!
ryz z ciecierzyca i rodzynkami
ryz z ciecierzyca i rodzynkami
« Burger z soczewicy
Chipsy z jarmużu »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →