770gmąki pszennej chlebowej typ 720ale może być zwykła mąka pszenna
17gkminkucałego
17gsoli morskiej
5gdrożdży suchych
cały przygotowany zaczyn
Instrukcje
Przygotowanie zaczynu
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 14 godzin.
Przygotowanie ciasta właściwego
Do miski z przygotowanym zaczynem dodać wszystkie składniki zaczynając od wody, a następnie dodając pozostałe składniki, ciasto wyrabiamy w mikserze przy pomocy końcówki typu hak przez 3 minuty na niskiej prędkości. Następnie zwiększamy prędkość na średnie obroty wyrabiając kolejne 3 minuty.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do prawidłowej fermentacji ciasto potrzebuje odpowiednio wysokiej temperatury, czyli między 25, a 27 st C.
Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, podzielić na dwie części uformować podłużne bochenki, przełożyć je do uprzednio wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami keksówek, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C
Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu lub kilkakrotnie spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza. Chleb pieczemy przez 15 minut w 240 st C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230-220 st C i dopiekamy chleb przez 20-25 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i przekładamy na kratkę, pozostawiamy chleb do całkowitego wystudzenia.
Wierzch chleba możemy pomalować wodą zaraz po wyjęciu z pieca, skórka będzie wtedy błyszcząca.