• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb żytni delikatesowy

Chleb żytni delikatesowy

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 22 mar, 2015 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Pyszny delikatny lekki chleb trójfazowy przygotowany na słabym zakwasie żytnim. W przepisie tym należy przygotować delikatny zakwas, a nie zaczyn jak w większości przepisów trójfazowych. Zakwas do chleba przygotowujemy z niewielkiej ilości mocnego, klasycznego zakwasu z dodatkiem jasnej mąki żytniej, który po 12 godzinach nadaje się do przygotowania ciasta właściwego. Chleb na bardzo łagodny kwaśny posmak, dość zwarty, ale nie gliniasty miękisz z mnóstwem maleńkich dziureczek. Chleb pachnie kminkiem, który dodałam do ciasta, ale można, zamiast dodawać go do ciasta obsypać nim wierzch chleba. Najlepiej zrobić to podczas formowania bochenków. Przygotowany bochenek chleba przykryjcie na chwilę bardzo mokrą ściereczką, a następnie posypcie zwilżoną część chleba kminkiem. Kminek dobrze przyklei się do ciasta i po upieczeniu nie odpadnie. Z podanego przepisu wychodzą dwa spore bochenki, które długo zachowują świeżość, ale z powodzeniem można je zamrozić, po odmrożeniu smakują równie dobrze. Chleb najlepiej smakuje z dodatkami wytrawnymi. Smacznego!

chleb zytni delikatesowy
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Chleb żytni delikatesowy

Pyszny sprężysty i bardzo smaczny chleb.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 108 g wody
  • 136 g mąki żytniej chlebowej ( czyli mąka biała)
  • 6 g dojrzałego zakwasu

Składniki na ciasto właściwe

  • 490 g wody
  • 770 g mąki pszennej chlebowej typ 720 (ale może być zwykła mąka pszenna)
  • 17 g kminku (całego)
  • 17 g soli morskiej
  • 5 g drożdży suchych
  • cały przygotowany zaczyn
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie zaczynu

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 14 godzin.

Przygotowanie ciasta właściwego

  • Do miski z przygotowanym zaczynem dodać wszystkie składniki zaczynając od wody, a następnie dodając pozostałe składniki, ciasto wyrabiamy w mikserze przy pomocy końcówki typu hak przez 3 minuty na niskiej prędkości. Następnie zwiększamy prędkość na średnie obroty wyrabiając kolejne 3 minuty.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do prawidłowej fermentacji ciasto potrzebuje odpowiednio wysokiej temperatury, czyli między 25, a 27 st C.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, podzielić na dwie części uformować podłużne bochenki, przełożyć je do uprzednio wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami keksówek, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C
  • Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu lub kilkakrotnie spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza. Chleb pieczemy przez 15 minut w 240 st C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230-220 st C i dopiekamy chleb przez 20-25 minut.
  • Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i przekładamy na kratkę, pozostawiamy chleb do całkowitego wystudzenia.
  • Wierzch chleba możemy pomalować wodą zaraz po wyjęciu z pieca, skórka będzie wtedy błyszcząca.
  • Smacznego!
chleb zytni delikatesowy

inspiracja z książki " Chleb"

« Pulpety rybne
Pasztet jaglany »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Halka napisał

    29 stycznia, 2021 at 9:43 am

    Dlaczego nazywasz ten chleb żytnim?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 stycznia, 2021 at 10:36 pm

      Tak jak wspomniałam we wpisie, przepis pochodzi z książki "Chleb" Hamelmana i to on dał taką nazwę temu chlebkowi 🙂

      Odpowiedz
  2. pyrra napisał

    28 listopada, 2018 at 8:36 pm

    Dziwne. Chleb nazywa się żytni, a jest z mąki pszennej.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 listopada, 2018 at 11:32 pm

      Często tak bywa z nazwami potraw, że sugerują, z czym lub z czego jest przygotowany. Chleb z nazwy jest żytni, ponieważ jest przygotowany na zaczynie żytnim bez, którego nie miałby takiego wspaniałego smaku 🙂 Tak czy inaczej, chleb jest pyszny! Rzadko piecze się chleby w 100 % z mąki żytniej raczej z jej dodatkiem, ale jeśli zależy Pani na 100% żytnim chlebie to zapraszam do tego przepisu 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  3. Monika napisał

    24 lipca, 2018 at 2:15 pm

    Nastawię go dzisiaj wieczorem i spróbujemy jutro, co z tego wyjdzie. Uwielbiam chleby z kminkiem, mają niepowtarzany smak , a Twój chlebuś wygląda zjawiskowo 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 lipca, 2018 at 9:40 pm

      Dziękuję 🙂 Chlebek jest pyszny i mam nadzieję, że będzie Wam smakował 🙂

      Odpowiedz
  4. Krzych napisał

    23 marca, 2015 at 9:06 am

    5 stars
    Jadę jutro do pracy, zakwas przerobiony na zakwas żurkowy stoi w lodówce.
    Ale za to jak wrócę...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 marca, 2015 at 11:56 am

      ... to po Twoim powrocie piekarnia ruszy pełną parą 🙂 Dla Ciebie mam rewelacyjną propozycję do tego chleba z kminkiem, kaczek masz tam pod dostatkiem, więc zrób smarowidło z kaczyny i do tego buteleczka dobrego piwka!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}