600gdorszaale może być to okoń nilowy, halibut lub mintaj bez skóry i ości
120gcukinii pokrojonej w drobną kosteczkę
80gcebuli
3ząbkiczosnku
1 ½łyżeczkiłyżeczek soli
2średniejajka
1 ½łyżkikuminu
15gnatki pietruszki - drobno posiekanej
10gzielonej kolendry - drobno posiekanej
skórka otarta z ½ cytryny
6łyżektartej bułkimoże troszkę więcej
Składniki na sos
1puszkapomidorów400 ml
180mlczerwonego wina
1łyżkamielonego kminku
1łyżeczkasłodkiej papryki
1łyżeczkamielonej kolendry
1średniacebula
¼łyżeczkichilli
1ząbkiczosnku
1 ½łyżeczkicukru trzcinowego
pieprzdo smaku
sóldo smaku
skórka otarta z ½ cytryny
oliwy z oliwek do smażenia
Instrukcje
Przygotowanie sosu pomidorowego
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę smażyć przez kilka minut, cebula powinna zmięknąć, ale uważajcie by się nie przypaliła, następnie dodać czosnek smażyć 30 sekund ciągle mieszając.
Do rondla wlać wino, pomidory dodać przyprawy, sos gotować na małym ogniu przez 10 minut, zdjąć z ognia na czas przygotowywania pulpetów.
Przygotowanie sosu
Rybę umieścić w blenderze rozdrobnić, można również rybę posiekać nożem na bardzo drobne kawałeczki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki i przyprawy dodać do ryby dokładnie wymieszać, tartą bułkę dodajcie na końcu, aby nie przesadzić z jej ilością, konsystencja masy powinna być na tyle zwarta, aby dało się z niej formować kuleczki.
Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe pulpeciki, które lekko spłaszczamy dłonią, gotowe układać na desce lub blacie.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone pulpety włożyć do ciepłego sosu, dusić pod przykryciem przez 10 minut, po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na 10 minut pod przykryciem.