• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Burgery i kotlety » Pulpety rybne

Pulpety rybne

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 19 mar, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Pulpety rybne pełne smaku i aromatu w przepysznym sosie pomidorowym, to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Oczywiście danie możecie podać na kolację, ale co podoba mi się najbardziej w tym przepisie oczywiście poza smakiem? To jest to, że można przygotować je wcześniej, a tuż przed podaniem podgrzać. Do przygotowania pulpetów potrzebna będzie biała ryba może to być dorsz, halibut, mintaj lub okoń nilowy. Dla nadania pulpetom lekkości dodałam drobno siekaną cukinię, cebulę i sporą ilość zieleniny. Sos jest bardzo prosty, a jednocześnie wyszukany i bardzo smaczny, czerwone wino, kminek, skórka z cytryny i pomidory łączą smaki i tworzą wspaniałą harmonię smaków. Całość jest po prostu przepyszna! Dodatkiem do pulpetów może być ryż, kasza, bulgur czy też pyszna domowa chrupiąca bagieta. Smacznego!

pulpety rybne
Print Pin
5 z 2 głosów

Pulpety rybne

Wspaniałe pulpety.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Obiady
Porcji 25
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na pulpety

  • 600 g dorsza (ale może być to okoń nilowy, halibut lub mintaj bez skóry i ości)
  • 120 g cukinii pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 80 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki łyżeczek soli
  • 2 średnie jajka
  • 1 ½ łyżki kuminu
  • 15 g natki pietruszki - drobno posiekanej
  • 10 g zielonej kolendry - drobno posiekanej
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 6 łyżek tartej bułki (może troszkę więcej)

Składniki na sos

  • 1 puszka pomidorów (400 ml)
  • 180 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 średnia cebula
  • ¼ łyżeczki chilli
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • oliwy z oliwek do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie sosu pomidorowego

  • W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę smażyć przez kilka minut, cebula powinna zmięknąć, ale uważajcie by się nie przypaliła, następnie dodać czosnek smażyć 30 sekund ciągle mieszając.
  • Do rondla wlać wino, pomidory dodać przyprawy, sos gotować na małym ogniu przez 10 minut, zdjąć z ognia na czas przygotowywania pulpetów.

Przygotowanie sosu

  • Rybę umieścić w blenderze rozdrobnić, można również rybę posiekać nożem na bardzo drobne kawałeczki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Wszystkie składniki i przyprawy dodać do ryby dokładnie wymieszać, tartą bułkę dodajcie na końcu, aby nie przesadzić z jej ilością, konsystencja masy powinna być na tyle zwarta, aby dało się z niej formować kuleczki.
  • Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe pulpeciki, które lekko spłaszczamy dłonią, gotowe układać na desce lub blacie.
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
  • Usmażone pulpety włożyć do ciepłego sosu, dusić pod przykryciem przez 10 minut, po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na 10 minut pod przykryciem.
  • Podawać ciepłe z wybranymi dodatkami.
  • Smacznego!
pulpety rybne
« Krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe
Chleb żytni delikatesowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    24 marca, 2015 at 3:21 pm

    5 stars
    Jak najbardziej i dla mięsożerców,syta wersja obiadku,rybka inaczej, smacznie i całkiem szybkie przygotowanie...;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 marca, 2015 at 11:00 pm

      Justynko bardzo polecam, danie jest świetne co ważne, dzieciom bardzo smakowało 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →