Do miski wlać wodę i zakwas, wymieszać, dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać łyżką lub przy pomocy robota kuchennego.
Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami.
Ciasto przełożyć do formy, przy pomocy łyżki namoczonej w wodzie wyrównać wierzch, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub dłużej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C
Wierzch chleba przed wstawieniem do piekarnika posmarować olejem lub oprószyć mąką. Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu, wstawić chleb, piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 45 minut.
Jeśli wierzch chleba zacznie się przypiekać należy przykryć go folią aluminiową i tak dopiec. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy na kratkę, zostawić do całkowitego wystudzenia.