• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Aktualizacja: 7 gru, 2018 · Opublikowany: 19 lut, 2015 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Dziś błyskawiczny chleb z dodatkiem fantastycznego zioła, jakim jest czosnek niedźwiedzi. Czosnek niedźwiedzi to niesłychanie wartościowa roślina, choć mało znana i rzadko wykorzystywana w naszych domach. A szkoda, bo ma wiele wartościowych składników do zaoferowania. Zawiera on dużo więcej cennych składników niż czosnek pospolity. Jest łagodniejszy w smaku i nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu po jego spożyciu.

Ta niepozorna roślinka zawiera ogromne ilości związków siarki, wytwarza silne enzymy, które skutecznie odtruwają, a następnie ułatwiają wydalanie metali ciężkich i innych związków toksycznych z organizmu. Pomaga zwalczyć bakterie, pasożyty oraz grzyby w naszym organizmie. Świetnie działa przy infekcjach górnych dróg oddechowych, wspomaga również układ sercowo-naczyniowy. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega miażdżycy, zawałom serca i udarom. Czosnek niedźwiedzi pomoże w schorzeniach reumatycznych, ponieważ siarka odgrywa ważną rolę w budowie tkanki łącznej i kolagenu, a co za tym idzie, poprawia kondycję stawów i chrząstek stawowych. Poprawi również kondycję skóry, paznokci i włosów. Czosnek niedźwiedzi skutecznie wykorzystywany jest w walce z chorobami nowotworowymi!

Poza walorami leczniczymi czosnek niedźwiedzi fantastycznie sprawdza się w kuchni. W sezonie wczesnowiosennym można spróbować świeżych liści, które można kupić na targach lub w sklepach ze zdrową żywnością. Roślina jest pod częściową ochroną, pamiętajcie o tym wybierając się do lasu po kilka listków 😉 Czosnek niedźwiedzi można uprawiać w przydomowych ogródkach, sadzonki są do kupienia wczesną wiosną, na przykład przez internet. Świeże liście koniecznie wykorzystajcie do sałatek, zup lub kanapek. Z liści można przygotować również pesto lub zrobić nalewkę, którą możemy wzmocnić naszą odporność. Dziś polecam chleb z dodatkiem suszonych liści. Pieczywo z czosnkiem jest obłędne bardzo smaczne i aromatyczne. Koniecznie musicie poczuć zapach unoszący się podczas pieczenia chleba...

chleb z czosnkiem niedzwiedzim
Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Pyszny chleb z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Chleb
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g wody
  • 80 g zakwasu
  • 4 g suchych drożdży (lub 10 g suchych)
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
  • 10 g soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 g suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 450 g mąki pszennej (dowolny rodzaj)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać wodę i zakwas, wymieszać, dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać łyżką lub przy pomocy robota kuchennego.
  • Keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami.
  • Ciasto przełożyć do formy, przy pomocy łyżki namoczonej w wodzie wyrównać wierzch, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub dłużej.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C
  • Wierzch chleba przed wstawieniem do piekarnika posmarować olejem lub oprószyć mąką. Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu, wstawić chleb, piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 45 minut.
  • Jeśli wierzch chleba zacznie się przypiekać należy przykryć go folią aluminiową i tak dopiec. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy na kratkę, zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Smacznego!
chleb z czosnkiem niedzwiedzim
chleb z czosnkiem niedzwiedzim
chleb z czosnkiem niedzwiedzim

« Rozetki - bezglutenowe
Ciasto czekoladowo kawowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agata Debiutantka napisał

    20 kwietnia, 2016 at 9:32 pm

    Ale mam nauczkę! Na roczek mojej córki chciałam się gościom pochwalić, jakie pyszne chlebki mi wychodzą. Tylko że coś mnie podkusiło i skorzystałam z przepisu z innego bloga i... wyszedł gniot. Ot, kara za niewierność ;)! A wczoraj zrobiłam chleb z czosnkiem i wyszedł cudowny, do rana prawie nic nie zostało. Polecam z twarożkiem i pomidorem. Mniam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 kwietnia, 2016 at 10:16 pm

      Przykro mi, że klapa zdarzyła się przy okazji takiej imprezy 🙁 Kara to może za dużo powiedziane 😉 po prostu coś poszło nie tak... a jest mi bardzo miło, że i ten chlebek tak bardzo Wam posmakował 🙂 Ja już za kilka dni upiekę chlebek ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim, który pięknie rozwija się juz u mnie w ogródku!

      Odpowiedz
  2. Anita napisał

    09 marca, 2015 at 11:10 am

    Tak mnie ten chlebek zaciekawił, że zrobiłam i własnie się piecze, mam nadziej, że będzie smakował równie dobrze jak wygląda.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 marca, 2015 at 8:29 pm

      Ja nawet u siebie czuję jak pachnie Twój chleb 😉 Smacznego!

      Odpowiedz
  3. Ladex napisał

    04 marca, 2015 at 12:04 pm

    Nie miałem jeszcze okazji jeść czosnku niedźwiedziego 🙂 jak rozumiem nie wszędzie da się go kupić, ale powinien być w jakiejś Almie czy Piotrze i Pawle?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 marca, 2015 at 10:43 am

      To prawda czosnek niedźwiedzi to towar trudny do zdobycia 🙁 ale ku mojemu zaskoczeniu jest w pewnym sklepie kosmetycznym R! Jest tam regał z produktami Bio 🙂 Koniecznie wypróbuj!

      Odpowiedz
  4. Krzych napisał

    20 lutego, 2015 at 1:57 pm

    5 stars
    Jakieś to mało hawajskie wszystko.
    Tylko pączkami się z nami podzielisz??
    Albo sernikiem, z parady równości??

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2015 at 11:03 pm

      Sernik z parady? nie, nie! raczej w barwach hawajskich 😉 Tak prawdę mówiąc kuchnia hawajska, to dziś kuchnia japońska z dodatkiem reszty świata. A hawajskim specjałem narodowym jest dziś mielonka w różnych konfiguracjach 😉

      Odpowiedz
  5. Sara napisał

    19 lutego, 2015 at 12:25 pm

    Uwielbiam czosnek niedźwiedzim 🙂 od pewnego czasu kupuje nawet szyneczkę z tym czosnkiem jest wyśmienita 🙂 lecz chleba jeszcze z nim nie jadłam warto wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 lutego, 2015 at 5:08 pm

      To koniecznie wypróbuj chleb z pewnością będzie Ci smakował 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}