1łyżkakawy rozpuszczalnej lub zbożowej lub 1 kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego
1łyżkażelatyny
Dodatkowo
1słoikdżemu wiśniowego lub innego ulubionego
kakao do posypania wierzchu ciasta
sok z ½ cytryny + 150 ml wody + 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie
Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu.Na dno prostokątnej formy o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożyć papier do pieczenia, boków formy niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już gęsta dodać do niej cukier, łyżka po łyżce ciągle ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca. Nie przerywając ubijania dodać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane kakao i mąkę dosypać w dwóch porcjach, delikatnie wymieszać robotem na najniższych obrotach lub szpatułką.
Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i wystudzić, po całkowitym wystudzeniu obkroić brzegi ciasta, wyjąć biszkopt i delikatnie zdjąć papier ze spodu, ciasto włożyć z powrotem do formy. Jeśli wierzch ciasta jest bardzo pofalowany można go ściąć wyrównując powierzchnię. Przygotować płyn do nasączenia biszkoptu z soku z cytryny, wody, i likieru, nasączyć biszkopt.
Przygotowanie kremu.Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody lub tak, jak podaje to producent. Jeśli używamy kawy zbożowej lub innej rozpuszczalnej należy rozprowadzić ją w 1 łyżce wody, jeśli do kremu użyjemy kawy z ekspresu zaparzcie ją wcześniej aby przestygła.
Do wysokiego naczynia wlać około 300 ml śmietany, ubić ją na wysokich obrotach pod koniec dodać cukier puder.
W misce umieścić serek zacząć miksować jednocześnie dolewając resztę śmietany, kiedy masą się połączy dodać kawę, żelatynę oraz likier na koniec dodać ubita śmietanę, połączyć do uzyskania jednolitej gęstej masy.
Na nasączony biszkopt nałożyć warstwę dżemu, a na dżem wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać wierzch. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
Przed podaniem posypać wierzch ciasta przesianym kakao.
Notatki
Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby krem nie wysychał.