• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Biszkopty » Ciasto czekoladowo kawowe

Ciasto czekoladowo kawowe

Aktualizacja: 13 kw., 2021 · Opublikowany: 24 lut, 2015 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciasto czekoladowo kawowe to deser dla wszystkich, którzy uwielbiają smak kawy w towarzystwie pysznych czekoladowych aromatów. Lekki krem przygotowałam na bazie serka mascarpone, jest obłędny. Krem spoczął na czekoladowym biszkopcie, który jest puszysty i delikatny. Biszkopt nasączyłam ponczem przygotowanym z likieru Amaretto z dodatkiem soku z cytryny. Dzięki temu uzyskujemy wspaniały orzeźwiający smak. Oczywiście, jeśli z jakiegoś powodu nie możecie używać alkoholu, to zróbcie poncz z wody z dodatkiem soku z cytryny lub kawy rozpuszczalnej. Żeby mocniej podkreślić smak, dałam cieniutką warstwę dżemu z wiśni, wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Całość posypałam odrobiną gorzkiego kakao.

ciasto czekoladowo kawowe
Ciasto czekoladowo kawowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Biszkopt czekoladowy

  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao

Masa kawowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek likieru Amarettto - opcjonalnie
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej lub 1 kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu wiśniowego lub innego ulubionego
  • kakao do posypania wierzchu ciasta
  • sok z ½ cytryny + 150 ml wody + 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Przygotowanie biszkoptu. Na dno prostokątnej formy o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożyć papier do pieczenia, boków formy niczym nie smarować.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już gęsta dodać do niej cukier. Cukier dodawajcie łyżka po łyżce ciągle ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca. Nie przerywając ubijania dodać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane kakao i mąkę dosypać w dwóch porcjach, delikatnie wymieszać robotem na najniższych obrotach lub szpatułką.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i wystudzić. Jeśli wierzch ciasta jest bardzo pofalowany można go ściąć wyrównując powierzchnię. Po całkowitym wystudzeniu obkroić brzegi ciasta, wyjąć biszkopt i delikatnie zdjąć papier ze spodu, ciasto włożyć z powrotem do formy. Przygotować płyn do nasączenia biszkoptu z soku z cytryny, wody, i likieru nim nasączyć biszkopt.
  • Przygotowanie kremu. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody lub tak, jak podaje to producent. Jeśli używamy kawy zbożowej lub innej rozpuszczalnej należy rozprowadzić ją w 1 łyżce wody. Jeśli do kremu użyjemy kawy z ekspresu zaparzcie ją wcześniej, aby przestygła.
  • Do wysokiego naczynia wlać około 300 ml śmietany, ubić ją na wysokich obrotach pod koniec dodać cukier puder.
  • W misce umieścić serek zacząć miksować jednocześnie dolewając resztę śmietany, kiedy masą się połączy dodać kawę, żelatynę oraz likier. Na koniec dodać ubita śmietanę, połączyć do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  • Na nasączony biszkopt nałożyć warstwę dżemu, a na dżem wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać wierzch. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
  • Przed podaniem posypać wierzch ciasta przesianym kakao.

Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a to bardzo ważne, kiedy nie chcemy spędzać połowy dnia w kuchni. Efekt jest wyśmienity, ciasto znika błyskawicznie, a dzieci przepychają się przy blaszce z ciastem zamawiając kolejny kawałek. Co tu dużo pisać trzeba po prostu spróbować. Zapraszam!

📖 Przepis

ciasto czekoladowo kawowe
Print Pin
4.5 z 2 głosów

Ciasto czekoladowo kawowe

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Biszkopt czekoladowy

  • 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao

Masa kawowa

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek likieru Amarettto - opcjonalnie
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej lub 1 kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu wiśniowego lub innego ulubionego
  • kakao do posypania wierzchu ciasta
  • sok z ½ cytryny + 150 ml wody + 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Przygotowanie biszkoptu.
    Na dno prostokątnej formy o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożyć papier do pieczenia, boków formy niczym nie smarować.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już gęsta dodać do niej cukier, łyżka po łyżce ciągle ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca. Nie przerywając ubijania dodać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane kakao i mąkę dosypać w dwóch porcjach, delikatnie wymieszać robotem na najniższych obrotach lub szpatułką.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i wystudzić, po całkowitym wystudzeniu obkroić brzegi ciasta, wyjąć biszkopt i delikatnie zdjąć papier ze spodu, ciasto włożyć z powrotem do formy. Jeśli wierzch ciasta jest bardzo pofalowany można go ściąć wyrównując powierzchnię. Przygotować płyn do nasączenia biszkoptu z soku z cytryny, wody, i likieru, nasączyć biszkopt.
  • Przygotowanie kremu.
    Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody lub tak, jak podaje to producent. Jeśli używamy kawy zbożowej lub innej rozpuszczalnej należy rozprowadzić ją w 1 łyżce wody, jeśli do kremu użyjemy kawy z ekspresu zaparzcie ją wcześniej aby przestygła.
  • Do wysokiego naczynia wlać około 300 ml śmietany, ubić ją na wysokich obrotach pod koniec dodać cukier puder.
  • W misce umieścić serek zacząć miksować jednocześnie dolewając resztę śmietany, kiedy masą się połączy dodać kawę, żelatynę oraz likier na koniec dodać ubita śmietanę, połączyć do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  • Na nasączony biszkopt nałożyć warstwę dżemu, a na dżem wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać wierzch. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
  • Przed podaniem posypać wierzch ciasta przesianym kakao.

📋 Notatki

Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem, aby krem nie wysychał.
Ciasto czekoladowo-kawowe na różowym talerzu w tle pojemnik z kakao.
Ciasto czekoladowo kawowe
Kawałek czekoladowego ciasta z puszystym kremem.
Ciasto czekoladowo kawowe
« Chleb z czosnkiem niedźwiedzim
Falafel »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna napisał

    02 kwietnia, 2018 at 7:34 pm

    Przepyszne ciasto, wypróbowane w te Święta. Na pewno będę robić częściej 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 kwietnia, 2018 at 10:44 pm

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i oczywiście zapraszam po inne smakołyki 🙂

      Odpowiedz
  2. Fiprex napisał

    23 marca, 2018 at 12:04 pm

    nie mogę oglądać takich pyszności, ponieważ od razu dopada nagła potrzeba spróbowania ich ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 marca, 2018 at 1:09 pm

      To prawidłowy odruch ?

      Odpowiedz
  3. robert napisał

    06 marca, 2015 at 2:11 pm

    4 stars
    wygląda dobrze, spróbuje po świętach, albo na święta

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 marca, 2015 at 3:08 pm

      Na święta będzie super 🙂

      Odpowiedz
  4. Michałek napisał

    27 lutego, 2015 at 4:48 pm

    Ehh jak to widzę to mam ochotę mocno zmotywować swoją kobietę... też bym takie pyszności spróbował 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lutego, 2015 at 12:05 am

      W takim razie proszę motywować - pomagając w pieczeniu... efekt z pewnością będzie wspaniały 🙂

      Odpowiedz
  5. Jasiek94 napisał

    26 lutego, 2015 at 8:10 pm

    Ale mi ochota teraz n takie ciasteczko wpadła mmm. Będzie trzeba w weekend o takim pomyśleć 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lutego, 2015 at 9:31 am

      Koniecznie, bo jest pyszne:)

      Odpowiedz
  6. Zakochana babeczka napisał

    26 lutego, 2015 at 7:44 pm

    Wilgotny i mocno kawowy, to coś dla mnie 🙂
    Pięknie się prezentuje 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lutego, 2015 at 9:39 am

      Tak, czekolada i kawa to jedno z najlepszych połączeń 🙂 jedno z moich ulubionych :))

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →