Drukuj
sernik teczowy

Sernik tęczowy

PIękny i bardzo smaczny sernik,  idealny na przyjęcie dla dzieci.

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword twaróg
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour
Razem 1 hour 15 minutes
Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 średnie jajka
  • 300 g mleczka skondensowanego - słodzonego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • barwniki dowolne kolory,

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.

  2. Dno formy o średnicy około 18 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, a nadmiar folii wywinąć na zewnątrz formy dokładnie ją dociskając, formę owinąć folią jeszcze dwa razy - z zewnątrz.
  3. Do miski miksera włożyć twaróg i serek mascarpone oraz jajka, krótko zmiksować, następnie dodać ekstrakt waniliowy, mleczko skondensowane i mąkę, również krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Masę podzielić na 6 do 7 miseczek do każdej dodać wybrany kolor, dokładnie wymieszać, pamiętajcie, że kolory będą bardziej intensywne po upieczeniu, więc nie przesadźcie z ich ilością.
  4. Teraz zaczynamy wylewanie masy serowej, ja zaczęłam od najciemniejszego koloru, czyli fioletu następnie, każdy kolejny kolor wylewałam na środek formy delikatnie i powoli.
  5. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia do którego należy wlać wrzącą wodę, całość wstawić do piekarnika, piec 60 minut bez termoobiegu.
  6. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika pozostawić w nim sernik do wystygnięcia.

  7. Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce.

  8. Smacznego!

Notatki

Wszystkie składniki na sernik zawsze muszą mieć temperaturę pokojową!!!
Nie przedłużajcie czasu pieczenia więcej niż o 10 minut, dłuższy czas pieczenia spowoduje, że sernik będzie suchy! Barwniki, które użyłam do tego przepisu udało mi się kupić w jednej z sieci sklepów na stoisku z dodatkami do ciast, są to barwniki naturalne.