PIękny i bardzo smaczny sernik, idealny na przyjęcie dla dzieci.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina
Całkowity czas 1 godzinagodzina15 minutyminuty
Porcje 12
Autor Anna
Składniki
500gtwarogu trzykrotnie mielonego
250gserka mascarpone
3średniejajka
300gmleczka skondensowanego - słodzonego
1łyżkaekstraktu waniliowego
1łyżkamąki pszennej lub ziemniaczanej
barwnikidowolne kolory,
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
Dnoformy o średnicy około 18 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, a nadmiar folii wywinąć na zewnątrz formy dokładnie ją dociskając, formę owinąć folią jeszcze dwa razy - z zewnątrz.
Do miski miksera włożyć twaróg i serek mascarpone oraz jajka, krótko zmiksować, następnie dodać ekstrakt waniliowy, mleczko skondensowane i mąkę, również krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Masę podzielić na 6 do 7 miseczek do każdej dodać wybrany kolor, dokładnie wymieszać, pamiętajcie, że kolory będą bardziej intensywne po upieczeniu, więc nie przesadźcie z ich ilością.
Teraz zaczynamy wylewanie masy serowej, ja zaczęłam od najciemniejszego koloru, czyli fioletu następnie, każdy kolejny kolor wylewałam na środek formy delikatnie i powoli.
Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia do którego należy wlać wrzącą wodę, całość wstawić do piekarnika, piec 60 minut bez termoobiegu.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika pozostawić w nim sernik do wystygnięcia.
Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Notatki
Wszystkie składniki na sernik zawsze muszą mieć temperaturę pokojową!!! Nie przedłużajcie czasu pieczenia więcej niż o 10 minut, dłuższy czas pieczenia spowoduje, że sernik będzie suchy! Barwniki, które użyłam do tego przepisu udało mi się kupić w jednej z sieci sklepów na stoisku z dodatkami do ciast, są to barwniki naturalne.