Drukuj
zupa groszkowa

Zupa groszkowa

WSpaniała i prosta zupa!

Rodzaj Zupy
Kuchnia Polish
Keyword zielony groszek, ziemniaki
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
Razem 40 minutes
Porcje 6 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 2 1/2 litra wywaru warzywnego lub rosół
  • 2 duże ziemniaki
  • 450 g zielonego groszku mrożonego
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • płatki chilli lub świeżo mielony pieprz
  • koperek do dekoracji

Instrukcja

  1. Zagotować wywar warzywny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę dodać do wywaru, ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodać do zupy groszek i tymianek, gotować przez 5-8 minut. Zupę doprawić do smaku przyprawami.

  2. W małej miseczce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy - w ten sposób hartujemy śmietanę, która po dodaniu do gorącej zupy nie zetnie się
  3. Zupę podać z siekanym koperkiem i płatkami chilli.

  4. Smacznego!

Notatki

Serwując zupę dzieciom, pomińcie chilli.