Owoce pigwy dokładnie umyć. Każdy owoc pokroić na ćwiartki, wypestkować pokroić na mniejsze kawałki. Rozdrobnione owoce układać warstwami w słoju (wcześniej należy go umyć), każdą warstwę przesypać cukrem.
Słój z pigwą odstawić na około 5 dni, pigwa w tym czasie powinna puścić sok, a to już sygnał żeby dolać wódkę, słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na około 30 dni lub dłużej. W tym czasie nalewka nabierze herbacianego koloru i z każdym kolejnym tygodniem będzie coraz ciemniejsza i bardziej klarowna.
Po tym czasie zlać nalewkę do innego słoja lub butelki, należy przelać nalewkę przez sitko wyłożone gazą, butelkę z nalewką zakręcić i odstawić w ciemne miejsce.
Pigwę ponownie umieścić w słoju i zalać spirytusem, odstawić na 2 tygodnie, po tym czasie znów zlać powstałą nalewką (prze sitko i gazę), połączyć to z pierwszą nalewką.
Teraz należy zdegustować, czy nalewka odpowiada naszemu podniebieniu, jeśli okaże się, że jest zbyt słodka można dolać więcej wódki, a jeśli będzie za mało słodka należy ją dosłodzić, dosładzanie można zrobić na dwa sposoby: Pierwszy, to zasypać cukrem pozostałe owoce i odczekać kilka dni, żeby cukier się rozpuścił, następnie zlać powstały syrop, dodać do nalewki.Drugi sposób; pożądaną ilość cukru rozpuścić w odrobinie gorącej wody, przestudzić - wymieszać z nalewką.
Gotową nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu.
Smacznego!
Notatki
Zamiast cukru można użyć miodu lub cukru trzcinowego.