• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 12 lis, 2014 · przez Anna · 20 komentarzy

Skocz do przepisu

Nalewka z pigwy jest to bardzo smaczny alkoholowy trunek domowej produkcji. Oczywiście można kupić buteleczkę nalewki w sklepie, ale nigdy nie ma pewności, że jest przygotowana z prawdziwej pigwy czy może zawiera dodatek sztucznych aromatów. Przygotowując ją w domu mamy 100% pewności co do jej jakości 🙂 Produkcja nalewki jest bardzo prosta i nie wymaga dużych nakładów pracy, raczej potrzebuje czasu. Czas działa na jej korzyść, ponieważ z biegiem tygodni nalewka nabiera coraz to lepszego smaku i aromatu.  Barwa nalewki robi się głębsza i ciemniejsza, bardziej herbaciana, a i z czasem jest bardziej klarowna.

nalweka z pigwy
Nalewka z pigwy
Przejdź do:
  • Przygotowanie
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • Co można przygotować z pigwy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

Przygotowanie

Do przygotowania nalewki potrzebować będziemy owoców pigwy, czyli dużych twardych i aromatycznych owoców przypominających jabłka lub gruszki. Nalewkę można przygotować również z owoców pigwowca, które są mniejsze, mają bardziej cierpki i kwaśny smak, ale równie dobrze nadają się na nalewkę, ponieważ są bardziej aromatyczne niż pigwa. Do owoców będziemy potrzebować jeszcze trochę cukru i alkohol. Najwięcej pracy wymaga oczyszczenie pigwy z gniazd nasiennych i pokrojenie jej na mniejsze kawałki. Reszta w zasadzie robi się sama! Kieliszeczek nalewki rozgrzeje zziębnięte kości i poprawi humor 😉 Smacznego, a może raczej powinnam powiedzieć, na zdrowie!

🥘 Składniki

  • 1 kg owoców pigwy
  • ½ kg cukru
  • 250 ml spirytusu
  • 750 ml wódki 40 %

🔪 Instrukcje

  • Owoce pigwy dokładnie umyć. Każdy owoc pokroić na ćwiartki, wypestkować pokroić na mniejsze kawałki. Rozdrobnione owoce układać warstwami w słoju (wcześniej należy go umyć), każdą warstwę przesypać cukrem.
  • Słój z pigwą odstawić na około 5 dni, pigwa w tym czasie powinna puścić sok, a to już sygnał żeby dolać wódkę, słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na około 30 dni lub dłużej. W tym czasie nalewka nabierze herbacianego koloru i z każdym kolejnym tygodniem będzie coraz ciemniejsza i bardziej klarowna.
  • Po tym czasie zlać nalewkę do innego słoja lub butelki, należy przelać nalewkę przez sitko wyłożone gazą, butelkę z nalewką zakręcić i odstawić w ciemne miejsce.
  • Pigwę ponownie umieścić w słoju i zalać spirytusem, odstawić na 2 tygodnie, po tym czasie znów zlać powstałą nalewką (prze sitko i gazę), połączyć to z pierwszą nalewką.
  • Teraz należy zdegustować, czy nalewka odpowiada naszemu podniebieniu, jeśli okaże się, że jest zbyt słodka można dolać więcej wódki, a jeśli będzie za mało słodka należy ją dosłodzić, dosładzanie można zrobić na dwa sposoby: Pierwszy, to zasypać cukrem pozostałe owoce i odczekać kilka dni, żeby cukier się rozpuścił, następnie zlać powstały syrop, dodać do nalewki.Drugi sposób; pożądaną ilość cukru rozpuścić w odrobinie gorącej wody, przestudzić - wymieszać z nalewką.
  • Gotową nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu.

Co można przygotować z pigwy

Jeśli macie dużo owoców pigwowca lub pigwy i zastanawiacie się, co jeszcze można z nich przygotować? Koniecznie musicie spróbować galaretkę z pigwy, galaretka nie jest popularnym przepisem, ale zapewniam, że jest obłędna. Wyjątkowo aromatyczna, przepyszna po prostu świetna idealna do wędlin, herbaty i serów. Przygotujcie kilka słoiczków dla siebie i dla bliskich na prezenty!

📖 Przepis

nalewka z pigwy
Print Pin
4,64 z 19 głosów

Nalewka z pigwy

Jedna z najbardziej lubianych nalewek w Polsce!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 30 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg owoców pigwy
  • ½ kg cukru
  • 250 ml spirytusu
  • 750 ml wódki 40 %
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Owoce pigwy dokładnie umyć. Każdy owoc pokroić na ćwiartki, wypestkować pokroić na mniejsze kawałki. Rozdrobnione owoce układać warstwami w słoju (wcześniej należy go umyć), każdą warstwę przesypać cukrem.
  • Słój z pigwą odstawić na około 5 dni, pigwa w tym czasie powinna puścić sok, a to już sygnał żeby dolać wódkę, słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na około 30 dni lub dłużej. W tym czasie nalewka nabierze herbacianego koloru i z każdym kolejnym tygodniem będzie coraz ciemniejsza i bardziej klarowna.
  • Po tym czasie zlać nalewkę do innego słoja lub butelki, należy przelać nalewkę przez sitko wyłożone gazą, butelkę z nalewką zakręcić i odstawić w ciemne miejsce.
  • Pigwę ponownie umieścić w słoju i zalać spirytusem, odstawić na 2 tygodnie, po tym czasie znów zlać powstałą nalewką (prze sitko i gazę), połączyć to z pierwszą nalewką.
  • Teraz należy zdegustować, czy nalewka odpowiada naszemu podniebieniu, jeśli okaże się, że jest zbyt słodka można dolać więcej wódki, a jeśli będzie za mało słodka należy ją dosłodzić, dosładzanie można zrobić na dwa sposoby: Pierwszy, to zasypać cukrem pozostałe owoce i odczekać kilka dni, żeby cukier się rozpuścił, następnie zlać powstały syrop, dodać do nalewki.
    Drugi sposób; pożądaną ilość cukru rozpuścić w odrobinie gorącej wody, przestudzić - wymieszać z nalewką.
  • Gotową nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Zamiast cukru można użyć miodu lub cukru trzcinowego.
nalewka z pigwy
nalewka z pigwy
nalweka z pigwy
« Zupa dyniowa z miętą
Galaretka z pigwy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    11 stycznia, 2022 at 4:50 pm

    Dziękuję serdeczne. Nie wyświetliło mi się właśnie wcześniejsza odpowiedz.

    Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    10 stycznia, 2022 at 11:18 pm

    Czy to normalny efekt że owoce pigwy zrobiły się ciemne dosyć tak nawet zaczęły robić się czarne niby. Po zalaniu wódką i stały z kilka tygodni tak koło 3 - 4 .

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 stycznia, 2022 at 11:15 am

      Tak, to jest normalne, alkohol zmienia ich barwę. Wcześniej już odpowiadałam, ale może wiadomość nie dotarła, proszę się tym nie przejmować, nalewka będzie smaczna. Proszę tylko skontrolować jej moc i smak jeśli chodzi o słodkość i ewentualnie dosłodzić lub dolać więcej wódki. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  3. Katarzyna napisał

    06 stycznia, 2022 at 11:18 am

    Dzień dobry
    Mam pytanie czy po zalaniu owoców wódką po tych kilkudziesieciu dniach owoce pigwy zaczeły mi ciemnieć czy to normalny efekt?? Przyznam że pierwszy raz robię z tego nalewkę.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 stycznia, 2022 at 1:48 pm

      Tak, to normalne, alkohol zmienia ich barwę.

      Odpowiedz
  4. Tomasz napisał

    15 października, 2019 at 10:21 am

    5 stars
    W tym roku pierwszy raz robię nalewkę z pigwy, ale zdecydowałem się na trochę inną metodę. To znaczy najpierw pigwę zalałem alkoholem (60%) i odstawiłem na około 6 tygodni. Po tym czasie odleje płyn, a owoce przesypię cukrem, aby wyciągnąć resztę soku i alkoholu. Taką radę usłyszałem od starego „nalewkarza” 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 października, 2019 at 11:06 pm

      Bardzo dziękuję za podzielenie się super przepisem. Wypróbujemy 😀

      Odpowiedz
    • Mariusz napisał

      19 maja, 2020 at 2:16 pm

      Bo tak się robi nalewkę , najpierw owoce zalewa sie alko , odwrotnie to mamy ryzyko fermentacji i to nie będzie nalewka tylko wódka z sokiem a to alkohol ma wyciągnąć z owoców całe to dobro.

      Odpowiedz
  5. arek napisał

    13 października, 2019 at 9:06 am

    Czy podano odpowiednią ilość alkoholu. Dużo się wydaje

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 października, 2019 at 9:13 am

      Zawsze robię z takiej ilości i wychodzi super, ci którzy wypróbowali przepis również są zadowoleni 🙂 Jeśli okazałoby się, że nalewka jest zbyt mocna, to zawsze można osłabić ja w końcowej fazie produkcji 🙂

      Odpowiedz
  6. Kaeol napisał

    17 września, 2018 at 3:21 pm

    Cukier biały czy trzcinowy to i tak jedno i to samo - sacharoza, a co myślicie o użyciu zamiast cukru ksylitolu?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 września, 2018 at 3:57 pm

      Jasne, że cukier biały i trzcinowy to, to samo różni je tylko smak, na korzyść trzcinowego oczywiście. Jeśli ktoś rozpatruje nalewkę jako coś zdrowotnego, to najlepiej dać miód 🙂 Z ksylitolem nigdy nie robiłam, ale obawiam się, że raczej się nie nadaje, ponieważ duże stężenie powoduje biegunki....Jeśli ktoś ma doświadczenie w robieniu nalewki na ksylitolu to proszę o podzielenie się wiedzą 🙂

      Odpowiedz
  7. Krystyna z Wałcza napisał

    04 czerwca, 2017 at 11:47 am

    5 stars
    Proszę o poradę, co zrobić z pozostałymi owocami pigwy po odlaniu nalewki? Czy istnieje jakiś sposób ich wykorzystania kulinarnego.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2017 at 1:31 pm

      5 stars
      Osobiście tego jeszcze nie wypróbowałam, ale niektórzy robią z tych owoców konfiturę/galaretkę tak jak ze świeżych. Po zlaniu alkoholu zalewają owoce wodą tak, aby zakryła je woda i gotują około godziny. Po tym czasie należy przecedzić na sicie wyłożonym gazą, dokładnie odcisnąć. Zmierzyć ile wyszło syropu i na każdą szklankę syropu dodać 1/2 szklanki cukru, wszystko umieścić w garnku i gotować na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia. Tutaj wklejam link do przepisu na galaretkę. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
    • Owoce z nalewki pigwy ,jak wykorzystac napisał

      02 września, 2019 at 11:43 pm

      5 stars
      Można wykorzystać do pączków w karnawale. Ja rozdrobniłam i zamieszałam z marmoladą .Bardzo dobre nadzienie , inne jak tradycyjna marmolada. Polecam i życzę smacznego.

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        03 września, 2019 at 10:04 am

        Dziękuję, to wspaniały pomysł, wykorzystamy 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

        Odpowiedz
  8. JUSTYNA napisał

    27 listopada, 2014 at 11:32 am

    5 stars
    No naleweczka jak najbardziej pycha, też robiliśmy ;)warta polecenia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 listopada, 2014 at 12:52 pm

      Prawda, że idalna na zimne wieczory 😉

      Odpowiedz
  9. Krzych napisał

    13 listopada, 2014 at 8:09 am

    5 stars
    No nareszcie coś na trawienie!
    Do niedawna sam nie wiedziałem, że pigwa i owoce pigwowca to nie to samo :). Dobrze, ze o tym wspominasz.
    Choć po znajomości, od sąsiada co ma działkę, to niech będzie co chce, byle procenty były ;D

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 listopada, 2014 at 7:14 pm

      5 stars
      Naleweczka dobra na trawienie i na zmartwienie ;), a z procentami należy uważać 😉

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}