Owoce pigwy dokładnie umyć, pokroić na drobne kawałki, owoce koniecznie muszą być ze skórką i gniazdami nasiennymi!
Rozdrobioną pigwę włożyć do garnka, nalać tyle wody, żeby zakryła owoce, gotować przez około 40 minut na średnim ogniu, owoce powinny się w tym czasie rozgotować.
Przecedzić/przetrzeć przez sito wyłożone ściereczką lub gęstą gazą, dokładnie wycisnąć, będzie wypływał gęsty klejący syrop/mus, zrobić to najmocniej jak to możliwe.
Przy pomocy szkalnki odmierzyć uzyskany sok/mus, na każdą szklankę (250 ml) dodać ½ szklanki cukru.
Garnek z sokiem i odmierzonym cukrem postawić na ogniu, gotować na średnim ogniu około 2 godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji - po godzinie gotowania możemy przeprowadzać "test talerzykowy", czyli należy wylać kroplę gotowanej galaretki na talerzyk poczekać chwilkę - kropla galaretki powinna szybko stężeć, jeśli kropla rozlewa się galaretkę należy gotować dłużej.
Kiedy uzyskamy już odpowiednią konsystencję szybko przelewamy galaretkę do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Notatki
Uzyskany sok/mus z pigwy będzie jasny, podczas gotowania z cukrem będzie zmieniał kolor na ciemniejszy - to naturalny proces. Do przygotowywanej galaretki nie należy dosypywać środków żelujących, wystarczy cierpliwość przy jej gotowaniu. Owoce pigwy posiadają największą ilość pektyn wśród owoców! Wystarczy więc odpowiednio długo gotować ją, a na pewno stężeje :).