Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, zacząć od wody, zakwasu, a następnie pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać końcówką typu hak przez 5 minut na średnich obrotach, następni miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, można dłużej.
Formę o wymiarach 37 x 11 cm lub dwie mniejsze wysmarować olejem i wysypać otrębami.
Ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat, zagnieść i uformować z ciasta wałek, przełożyć do przygotowanej formy, wierzch chleba posypać mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 45 do 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C, na dno rozgrzanego piekarnika, tuż przed włożeniem chleba wsypać szklankę kostek lodu, natychmiast wstawić chleb. Chleb pieczemy przez 50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, a następnie z formy i studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Przy formowaniu ciasta należy pamiętać, żeby dość obficie podsypać mąką blat podczas ostatecznego formowania ciasta. Ciasto nie będzie się przyklejało do blatu!