Drukuj
chleb wiejski

Chleb wiejski

Szybki chleb z nasionkami.

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword siemię lniane, słonecznik
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 50 minutes
Razem 1 hour 5 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 550 g letniej wody
  • 120 g zakwasu żytniego
  • 20 g świeżych drożdży lub 8 - 10 g suchych
  • 20 g soli morskiej
  • 16 g miodu
  • 500 g mąki pszennej typu 550 lub 650
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g siemienia lnianego
  • 60 g nasion słonecznika

Dodatkowo

  • olej do wysmarowania formy
  • otręby do wysypania formy
  • szklanka kostek lodu

Instrukcja

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, zacząć od wody, zakwasu, a następnie pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać końcówką typu hak przez 5 minut na średnich obrotach, następni miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, można dłużej.

  2. Formę o wymiarach 37 x 11 cm lub dwie mniejsze wysmarować olejem i wysypać otrębami.

  3. Ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat, zagnieść i uformować z ciasta wałek, przełożyć do przygotowanej formy, wierzch chleba posypać mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 45 do 60 minut.

  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C, na dno rozgrzanego piekarnika, tuż przed włożeniem chleba wsypać szklankę kostek lodu, natychmiast wstawić chleb. Chleb pieczemy przez 50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.

  5. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, a następnie z formy i studzimy na kratce.

  6. Smacznego!

Notatki

Przy formowaniu ciasta należy pamiętać, żeby dość obficie podsypać mąką blat podczas ostatecznego formowania ciasta. Ciasto nie będzie się przyklejało do blatu!