Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb wiejski

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 22 paź, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb wiejski na zakwasie żytnim z dużą ilością nasion słonecznika i siemienia lnianego. Dziś będzie w wersji ekspresowej. Chlebek, który smakuje tak jak klasyczny chleb żytni. No oczywiście jest mała różnica, ten przygotujecie w ciągu kilku godzin i to bez potrzeby nastawiania zaczynu. Bardzo wygodne jest to, że wszystkie składniki umieszczamy od razu w misce miksera, a następnie zgniatamy ciasto. Później pozostaje wyrastanie i pieczenie. Po upieczeniu i wystudzeniu można rozkoszować się jego smakiem. Pyszna dość gruba chrupiąca skórka i  wspaniały środek z mnóstwem nasionek słonecznika i siemienia lnianego. Pieczywo długo pozostaje świeże i miękkie wystarczy tylko odpowiednio je przechować. Do tego celu używam metalowej dużej puszki i bawełnianej ściereczki lub lnianego woreczka. Chleb po całkowitym wystudzeniu owijam w bawełnianą ściereczkę i umieszczam w puszce, chleb zachowuje świeżość nawet do tygodnia.

📖 Przepis

chleb wiejski
Print Pin
4,50 z 2 głosów

Chleb wiejski

Szybki chleb z nasionkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 550 g letniej wody
  • 120 g zakwasu żytniego
  • 20 g świeżych drożdży lub 8 - 10 g suchych
  • 20 g soli morskiej
  • 16 g miodu
  • 500 g mąki pszennej typu 550 lub 650
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g siemienia lnianego
  • 60 g nasion słonecznika

Dodatkowo

  • olej do wysmarowania formy
  • otręby do wysypania formy
  • szklanka kostek lodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, zacząć od wody, zakwasu, a następnie pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać końcówką typu hak przez 5 minut na średnich obrotach, następni miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, można dłużej.
  • Formę o wymiarach 37 x 11 cm lub dwie mniejsze wysmarować olejem i wysypać otrębami.
  • Ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat, zagnieść i uformować z ciasta wałek, przełożyć do przygotowanej formy, wierzch chleba posypać mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 45 do 60 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C, na dno rozgrzanego piekarnika, tuż przed włożeniem chleba wsypać szklankę kostek lodu, natychmiast wstawić chleb. Chleb pieczemy przez 50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, a następnie z formy i studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Przy formowaniu ciasta należy pamiętać, żeby dość obficie podsypać mąką blat podczas ostatecznego formowania ciasta. Ciasto nie będzie się przyklejało do blatu!
chleb wiejski
chleb wiejski

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marta napisał

    11 września, 2015 at 7:26 am

    Czy mogę pominąć miód?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 września, 2015 at 6:28 pm

      Możesz pominąć miód.

      Odpowiedz
  2. Marta napisał

    26 sierpnia, 2015 at 4:08 pm

    A jaki jest po upieczeniu? Jest ciężki i wilgotny, czy raczej bardziej puszysty jak tradycyjny chleb pszenny? Szukam właśnie takiego przepisu na chleb, który będzie zdrowy ale nie zbity i ciężki.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 sierpnia, 2015 at 4:48 pm

      Nie jest to chleb ciężki, ale nie jest również tak lekki jak chleb pszenny np: Baltonowski, raczej gdzieś po środku. Jeśli chciałabyś, aby był bardziej puszysty, a jednocześnie szybki to zmień ilość drożdży z 10g na 20g (świeżych) drożdże uniosą go i napuszą:) Bardziej puszysty będzie chleb tradycyjny możesz dodać do niego również ziarna. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    22 października, 2014 at 1:07 pm

    4 gwiazdki
    Ja bym tam połowę siemienia zmielił i dodał trochę więcej płynu, bo zmielone wchłania wodę- więcej korzyści z miotełkowych ziarenek 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 października, 2014 at 9:52 pm

      Owszem można, można 🙂 Pan sprawdzi, wypróbuje i napisze jak wyszło 😉

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        25 października, 2014 at 12:34 pm

        jak tylko się pan dorobi piekarnika, to nie omieszka sprawdzić, a na razie się powymądrza tutaj ;P

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          25 października, 2014 at 9:33 pm

          A to zapraszam tutaj jesteś zawsze mile widziany 🙂 można się wymądrzać i dzielić doświadczeniami, obserwacjami i takimi tam, trzyma kciuki za piekarnik 😉

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.