Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, ciasto będzie miało formę mokrego piasku, nie należy dodawać więcej śmietany.
Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka foliowego, schłodzić w lodówce, a najlepiej w zamrażalniku przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Formę o wymiarach 35 x 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce lub rozkruszając w palcach wylepiając nim spód formy ( na spód przeznaczyć 70 % ciasta ) pozostałą część zostawiamy na górę.
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na cztery części każdą, gruszkę obrać, pokroić w cienkie plasterki, owoce umieścić w misce dodać cukier, cynamon i płatki migdałowe, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 4 łyżek drobnego cukru, bezę rozsmarować cienko na spodzie ciasta, a następnie równomiernie rozłożyć owoce.
Wierzch posypać pozostałym ciastem startym ma tarce lub pokruszonym tak jak robimy to w przypadku kruszonki.
Wstawić do piekarnika, piec 35 minut do uzyskania złotego koloru.
Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem, polać miodem, można zamiast miodu użyć sosu karmelowego.