• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Kruche ciasto śliwkowe

Kruche ciasto śliwkowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 4 wrz, 2014 · przez Anna · 13 komentarzy

Skocz do przepisu

Kruche ciasto śliwkowe z dodatkiem gruszki i płatków migdałowych. Kruche ciasto przygotowałam z mielonym imbirem, cynamonem i cukrem trzcinowym oraz mąką pszenną pełnoziarnistą. Na lekko korzennym kruchym spodzie możecie upiec dowolne owoce, ale dziś polecam śliwki z odrobiną gruszki. Spód ciasta jest bardzo delikatny i kruchy i najlepiej smakuje, kiedy jest cieniutki. Podana porcja ciasta wystarcza na dużą formę 35 x 25 cm. Jeśli Wasza forma jest mniejsza, przygotujcie placek z połowy porcji, a nadmiar ciasta można zamrozić. Placek fantastycznie smakuje podany z miodem lub kremem karmelowym, ciasto nie jest zbyt słodkie, więc z czystym sercem można sobie na to pozwolić. Osobiście najbardziej lubię z lodami cynamonowymi. Jak wspomniałam już wcześniej możecie użyć innych owoców do tego ciasta. Smacznego!

kruche ciasto sliwkowe
Print Pin
5 z 6 głosów

Kruche ciasto śliwkowe

Delikatne kruche ciasto ze śliwkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 35 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składnki na ciasto

  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej typu krupczatka
  • 280 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka suszonego imbiru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 duże żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo

  • 600 g dojrzałych śliwek (użyłam węgierek)
  • 1 duża gruszka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 białka (+ 4 łyżki drobnego cukru)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, ciasto będzie miało formę mokrego piasku, nie należy dodawać więcej śmietany.
  • Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka foliowego, schłodzić w lodówce, a najlepiej w zamrażalniku przez 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Formę o wymiarach 35 x 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce lub rozkruszając w palcach wylepiając nim spód formy ( na spód przeznaczyć 70 % ciasta ) pozostałą część zostawiamy na górę.
  • Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na cztery części każdą, gruszkę obrać, pokroić w cienkie plasterki, owoce umieścić w misce dodać cukier, cynamon i płatki migdałowe, wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 4 łyżek drobnego cukru, bezę rozsmarować cienko na spodzie ciasta, a następnie równomiernie rozłożyć owoce.
  • Wierzch posypać pozostałym ciastem startym ma tarce lub pokruszonym tak jak robimy to w przypadku kruszonki.
  • Wstawić do piekarnika, piec 35 minut do uzyskania złotego koloru.
  • Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem, polać miodem, można zamiast miodu użyć sosu karmelowego.
  • Smacznego!
kruche ciasto sliwkowe
kruche ciasto sliwkowe
kruche ciasto sliwkowe
« Domowa vegeta
Pierogi z soczewicą i grzybami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kuba napisał

    26 września, 2021 at 7:45 pm

    5 stars

    Wyszło super. Przepyszny początek jesieni

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2021 at 10:18 pm

      Super, bardzo się cieszę, że ciasto smakuje, to najlepszy czas na śliwkowe wariacje 😁

      Odpowiedz
  2. Jacek napisał

    16 września, 2014 at 8:26 pm

    Uwielbiam kruche ciasta! Przepis ląduje w zakładce "ulubione" :))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 września, 2014 at 10:32 pm

      Ciasto polecam jest proste i pyszne 🙂

      Odpowiedz
  3. Marta napisał

    08 września, 2014 at 11:38 pm

    5 stars
    Wygląda przepysznie! Idealnie do porannej kawy przy dobrej książce 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 września, 2014 at 11:41 pm

      O tak! Dobra kawa do takiego ciasta będzie idealna 🙂 no i oczywiście książka 🙂

      Odpowiedz
  4. EsteticDerm napisał

    08 września, 2014 at 10:39 am

    Wygląda pysznie, pokażę ten przepis żonie i trzymajcie kciuki, abym w weekend mógł się już nim rozkoszować 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 września, 2014 at 6:43 pm

      Koniecznie! Proszę pomóc żonie w pieczeniu 🙂

      Odpowiedz
      • EsteticDerm napisał

        12 września, 2014 at 10:30 am

        O nie, nie.. Na tym się kompletnie nie znam..

        Odpowiedz
  5. JUSTYNA napisał

    05 września, 2014 at 10:01 am

    5 stars
    Hej,mniammm,właśnie zobaczyłam na FB i ja już drukuję przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 września, 2014 at 6:27 pm

      Justynko super, więc ciasto na weekend masz już 😉 Smacznego!

      Odpowiedz
  6. ach! napisał

    05 września, 2014 at 8:34 am

    Brzmi kusząco. No i ten miód na koniec mmmm pycha. Świetny przepis w sezonie sliwkowo- gruszkowym 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 września, 2014 at 6:34 pm

      Właśnie kończę ostatni kawałek 🙂 i muszę przyznać, że ciasto jest najlepsze dzień po upieczeniu, no i ten miód :)))

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}