200gmieszanki suszonych warzyw: pasternak lub pietruszkamarchew, por, seler, lubczyk
3łyżkisuszonej natki pietruszki i/lub suszone liście selera
30gsuszonej cebuli
50gsoli morskiejdałam himalajską
6ziarenziela angielskiego
6ziarenczarnego pieprzu
4łyżkikurkumy
1łyżkasuszonego czosnku
kilka suszonych grzybów - opcjonalnie
Instrukcje
Suszone warzywa, pieprz i ziele angielskie zmielić w młynku, dodać sól, kurkumę dokładnie wszystko wymieszać, przesypać do słoika, gotowe.
Smacznego!
Notatki
Vegetę można przygotować w różnych kombinacjach smakowych np: można dodać do niej więcej czosnku, suszoną bazylię i oregano - będzie w stylu włoskim Dodając gałkę muszkatołową, goździki, kminek odrobinę cynamonu przygotujemy mieszankę korzenną...