• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Przetwory » Domowa vegeta

Domowa vegeta

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 3 wrz, 2014 · przez Anna · 22 komentarze

Skocz do przepisu

Vegeta, w latach osiemdziesiątych była rarytasem, który chciała mieć każda pani domu! W tamtych czasach był to towar trudno dostępny szmuglowany z Węgier, a następnie sprzedawany na różnego rodzaju targowiskach i bazarkach. Teraz vegetę można kupić w każdym sklepie, ale czy jest to nadal rarytas? Znam dzisiejsze gospodynie, które nie wyobrażają sobie bez niej żadnej potrawy! Śmiało mogę powiedzieć, że są wręcz od niej uzależnione. Niestety, vegeta nie należy do zdrowych przypraw, w zasadzie jest to mieszanka soli "wzbogacona" o sporą ilość glutaminianu sodu, cukru i sztucznych barwników. Tylko 15% stanowią suszone warzywa, a przecież może być ich 80%, wystarczy zrobić ją w domu.

domowa vegeta

Podaję najprostszy sposób na jej przygotowanie, wystarczy, że kupicie suszone warzywa (włoszczyznę), które należy zmielić w młynku połączyć z solą i kurkumą, przesypać do słoiczków i gotowe. Oczywiście, jeśli macie takie możliwości i ochotę warzywa możecie ususzyć sami, ale wiem, że nie każdy ma na to czas. Domowa vegeta jest smaczna i ma tę zaletę, że możecie sami sobie ją skomponować, tak jak lubicie. Bawcie się proporcjami i dopasowujcie smak vegety do swojego podniebienia. Wspomnę, że 200 g suszonej włoszczyzny, to aż 2 kilogramy świeżych warzyw, robi wrażenie. Vegeta powinna mieć bardzo intensywny smak, ponieważ jest to można powiedzieć koncentrat przypraw. Stosujemy ją z umiarem i do dosmaczenia gotowanych przez nas potraw.

domowa vegeta
Print Pin
4,82 z 11 głosów

Domowa vegeta

Domowa przyprawa do wszystkich dań wytrawnych.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g mieszanki suszonych warzyw: pasternak lub pietruszka (marchew, por, seler, lubczyk)
  • 3 łyżki suszonej natki pietruszki i/lub suszone liście selera
  • 30 g suszonej cebuli
  • 50 g soli morskiej (dałam himalajską)
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 łyżki kurkumy
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • kilka suszonych grzybów - opcjonalnie
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Suszone warzywa, pieprz i ziele angielskie zmielić w młynku, dodać sól, kurkumę dokładnie wszystko wymieszać, przesypać do słoika, gotowe.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Vegetę można przygotować w różnych kombinacjach smakowych np: można dodać do niej więcej czosnku, suszoną bazylię i oregano - będzie w stylu włoskim
Dodając gałkę muszkatołową, goździki, kminek odrobinę cynamonu przygotujemy mieszankę korzenną...
Domowa vegeta
suszone warzywa w misce, a obok przyprawy
Domowa vegeta
« Sos kurkowy z szałwią
Kruche ciasto śliwkowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Urszula napisał

    18 października, 2022 at 10:37 pm

    Zrobiłam pierwszy raz bardzo mi się podoba. Dziękuję za przekazanie przepisu. Napewno będę korzystała. 🥕🥕🍆🧄🧅URSZULA 👍

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 października, 2022 at 10:39 pm

      Cieszę się bardzo, to bardzo dobry i zdrowszy zamiennik sklepowej wersji 😊

      Odpowiedz
  2. Tom napisał

    21 marca, 2022 at 10:52 pm

    5 stars

    Zrobiłem duży zapas i już nigdy nie kupię vegety w sklepie, ta jest rewelacyjna!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 marca, 2022 at 12:38 pm

      Wspaniale, po co kupować w sklepie! Domowa najlepsza i najzdrowsza😁.

      Odpowiedz
  3. Maria o uzupelnienia> napisał

    14 października, 2020 at 9:56 am

    Dzisiaj zrobiłam wegete z tego przepisu jest aromatyczna dodałam czosnku niedzwiedziego

    Odpowiedz
  4. Maja napisał

    27 października, 2018 at 7:30 am

    Mam pytanie. Ile dodać soli i kurkumy do suszonej włoszczyzny? W jakich proporcjach? Niestety, mam z tym problem, nie chcę przedobrzyć...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 października, 2018 at 8:10 am

      Zapraszam do zajrzenia do przepisu, tam podałam wszystkie proporcje. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  5. Ula napisał

    03 maja, 2017 at 2:00 am

    5 stars
    Zrobiłam w ubiegłym roku własną vegetę z warzyw z mojego ogrodu jest rewelacyjna, pachnie tak niesamowicie że każda potrawa smakuje wybornie. Zrobiłam jej trzy słoiki po jednym dla córki i synowej są zachwycone jej aromatem Jest trochę roboty z suszeniem ale w tym roku zrobię znowu , oby tylko warzywa obrodziły..

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 maja, 2017 at 5:52 pm

      Również mam nadzieję, że warzywa będą dorodne w tym roku 🙂 Wspaniale, że dzieli się Pani takimi dobrami z najbliższymi, życzę obfitych zbiorów i smacznego!

      Odpowiedz
  6. Marzena napisał

    28 lipca, 2016 at 8:36 am

    5 stars
    Wspaniały przepis koniec z kupnymi vegetami , pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lipca, 2016 at 8:44 am

      Dziękuję, to smaczna i bezpieczna przyprawa ? i można ją komponować według swojego podniebienia ! Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  7. Agata napisał

    05 września, 2014 at 5:32 pm

    5 stars
    No i to się nazywa prawdziwa Vegata! Nie to co ta sklepowa, gdzie praktycznie jest sama sól z wątłym dodatkiem marchewki czy natki. Kopiuję przepis do swojego kuchennego notatnika,kiedyś koniecznie wypróbuje! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 września, 2014 at 6:24 pm

      Super, zapraszam do własnoręcznego przygotowania przyprawy! Jedzmy zdrowo, a domowa Vegeta z tak dużą ilością warzyw dodana do wody daje nam super szybką bazę do pysznej zupy 🙂

      Odpowiedz
  8. Krzych napisał

    04 września, 2014 at 3:46 pm

    4 stars
    Suszone warzywka niejedną zupę na obczyźnie ratowały.
    Młynek taki do kawy? NIe protestował?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2014 at 8:57 pm

      Stary młynek dał radę 🙂 obrócił wszystko w pył 😉

      Odpowiedz
  9. Przemek z plazowa40.pl napisał

    04 września, 2014 at 8:30 am

    Ciekawe, jutro spróbuję i zobaczymy czy będzie lepiej czy gorzej 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2014 at 9:02 pm

      Będzie lepiej 🙂 sam możesz tak skomponować Vegetę, żeby Tobie smakowała i to jest super! Miłego pichcenia 🙂

      Odpowiedz
  10. Gośka napisał

    03 września, 2014 at 8:48 pm

    5 stars
    Bardzo przydatny przepis 😉 W końcu zrobię Vegetę, która będzie wszystkim smakować!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 września, 2014 at 9:49 pm

      Świetnie, własnoręcznie zrobiona Vegeta to jest to! Wiadomo co jemy 🙂

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        24 września, 2014 at 7:55 pm

        Niekoniecznie wiemy co jemy, jeśli kupujemy gotowe suszone warzywa. Nie tak trudno jest wysuszyć je w piekarniku, wystarczy trochę chęci.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          25 września, 2014 at 1:18 pm

          Pani Aniu idąc tym tokiem należałoby zapytać, czy wiemy jakiej jakości są warzywa, które kupujemy...? Oczywiście, cudownie byłoby gdybyśmy wszyscy mieli własne ogródki :), ale to mało prawdopodobne. Przepis na domową Vegetę ma zachęcić i pokazać nawet najbardziej zapracowanym, że w kilka chwil mogą sami przygotować tego typu przyprawy, które będą wolne do zbędnych chemicznych dodatków. Suszenie warzyw dla wielu z nas mogłoby okazać się zbyt czasochłonne ( lub nie każdy ma taką możliwość ), a w przypadku powyższego przepisu trudno znaleźć wymówkę, no kłopotem może okazać się brak młynka do mielenia 😉 Oczywiście, zgadzam się z tym i popieram, że domowe suszenie warzyw to idealne rozwiązanie! Pozdrawiam serdecznie 🙂

          Odpowiedz
          • Agata napisał

            22 stycznia, 2017 at 4:07 pm

            5 stars
            własny ogródek to też nie jest rozwiązanie idealne chyba, że badamy ziemie z której potem mamy plony, a je same oczywiście też należałoby zbadać (wyrywkowo). A z przepisu skorzystam 🙂

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}