Śliwki umyć, wyjąć pestkę, każdą śliwkę pokroić na 8 części. Na patelni rozgrzać masło, dodać śliwki, smażyć przez 2 minuty na ostrym ogniu ciągle mieszakąc, następnie dodać cukier, dalej mieszać do rozpuszczenia się cukru. KIedy cukier już się rozpuści dodać cynamon i likier, smażyć krótko potrząsając patelnią przez 2 minuty, zdjąc patelnię z ognia.
Białka oddzielić do żółtek, ubić je na sztywno wraz z połową cukru.
Czekoladę połamać na drobne kawałki włożyć do metalowej miski, dodać masło, wstawić miskę na garnuszek z gotująca się wodą, mieszać do rozpuszczenia się składników. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru na jasną masę. Utarte żółtka łączymy z masą czekoladową, a następnie, delikatnie mieszamy z białkami.
Tortownice ( o średnicy 23-23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę czekoladową, a na nią karmelizowane śliwki.
Ciasto pieczemy przez 35 - 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu studzimy 10 minut w formie, po przestudzeniu wyjmujemy z formy, usuwamy papier, brownie można podać na ciepło i na zimno.