• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Brownie » Brownie ze śliwkami

Brownie ze śliwkami

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 14 sie, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Przepis na brownie bezglutenowe już poznaliście w przepisie brownie z porzeczkami. Dziś kolejna wariacja na ten temat, tym razem ze brownie ze śliwkami smażonymi na maśle z cukrem trzcinowym, likierem Amaretto oraz cynamonem. Śliwki przygotowane w ten sposób są fantastycznie aromatyczne i niezwykle smaczne.  Idealnie pasują do brownie, czyli ciasta czekoladowego podkreślając jego smak. Nuta cynamonu jest dopełnieniem całej kompozycji. Smażone śliwki można wykorzystać do naleśników, można również zmiksować je w blenderze, a powstałym sosem polać lody lub inny przysmak. Polecam!

brownie ze sliwkami
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Brownie ze śliwkami

Pyszne bezglutenowe brownie ze śliwkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 10 dużych śliwek
  • 2 łyżki likieru Amaretto lub innego alkoholu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 duże jajka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Śliwki umyć, wyjąć pestkę, każdą śliwkę pokroić na 8 części. Na patelni rozgrzać masło, dodać śliwki, smażyć przez 2 minuty na ostrym ogniu ciągle mieszakąc, następnie dodać cukier, dalej mieszać do rozpuszczenia się cukru. KIedy cukier już się rozpuści dodać cynamon i likier, smażyć krótko potrząsając patelnią przez 2 minuty, zdjąc patelnię z ognia.
  • Białka oddzielić do żółtek, ubić je na sztywno wraz z połową cukru.
  • Czekoladę połamać na drobne kawałki włożyć do metalowej miski, dodać masło, wstawić miskę na garnuszek z gotująca się wodą, mieszać do rozpuszczenia się składników. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru na jasną masę. Utarte żółtka łączymy z masą czekoladową, a następnie, delikatnie mieszamy z białkami.
  • Tortownice ( o średnicy 23-23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę czekoladową, a na nią karmelizowane śliwki.
  • Ciasto pieczemy przez 35 - 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu studzimy 10 minut w formie, po przestudzeniu wyjmujemy z formy, usuwamy papier, brownie można podać na ciepło i na zimno.
  • Smacznego!
brownie ze sliwkami
 
brownie ze sliwkami
« Krem z buraków
Dorada z grilla »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Domiś napisał

    25 sierpnia, 2014 at 9:05 pm

    Hmm właśnie je upiekłam, dokładnie tak jak opisane powyżej i strasznie urosło. Dlaczego? 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 sierpnia, 2014 at 9:26 pm

      To bardzo dobrze 🙂 ciasto rośnie ponieważ dodajemy do niego ubite białka, które unoszą ciasto. Kiedy ciasto będzie stygło wtedy opadnie i tak też ma być 🙂 Pozdrawiam i smacznego!

      Odpowiedz
    • Magdalena napisał

      01 listopada, 2020 at 1:40 pm

      Mnie tak wyrosło mocno w tortownicy o średnicy 23cm. nie wpłynęło to negatywnie na ciasto.
      Aniu, jak duża jest Twoja forma?

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        01 listopada, 2020 at 7:58 pm

        Wspaniale, mam nadzieję, że smakowało :), a ja piekłam również w formie o średnicy 23 cm.

        Odpowiedz
  2. gin napisał

    17 sierpnia, 2014 at 1:57 am

    Ależ to kusząco wygląda!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 sierpnia, 2014 at 11:55 pm

      Zapraszam do wypróbowania 🙂 jest pyszne 🙂

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    14 sierpnia, 2014 at 1:27 pm

    4 stars
    Brownie jeszcze wakacyjne? Czy już w domu? Myślę, że i kieliszeczek Amaretto do kawy i tego ciasta by się wkomponował nieźle.

    Piszę to znad talerzyka koreańskiego, sklepowego gnieciucha z orzechami i szklaneczki armeńskiej brandy 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 sierpnia, 2014 at 11:30 pm

      Jeszcze wakacyjnie 🙂 po kolejnej zmianie regionu Polski 🙂 jesteśmy w Kotlinie Kłodzkiej - cudowne widoki... rano zobaczymy czy smacznie 😉 Musiałam wyjechać na krótki wypoczynek po bardzo stresujących 48 godzinach!!! Jacyś panowie zwani hakerami, czy jakoś tak zrobili atak na moją stronę i trochę popsuli, ale udało się odzyskać wszystko i naprawić 🙂
      ... A brandy, pozwoli zjeść nawet największego gniota, he, he, ale jak będziesz miał okazję upiec coś to spróbuj tego brownie, pyszne!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}