Wieczoerem.W misce umieścić składniki na zaczyn, wymieszać miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Rano do zaczynu dodać drożdże i letnie mleko, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, następnie dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, na końcu dodać mąkę, wyrobić ciasto, najlepiej przy użyciu maszyny wyposażonej w końcówkę typu hak przez 4 minuty, ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub dłużej.
Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasto podzielić na 9 części uformować podłużne bagietki sporo podsypując mąką. Bagietki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z bagietkami przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st - opcja górnej i dolnej grzałki.
Przed wstawieniem bagietek do pieca wsypać na jego dno szklankę kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza, natychmiast wstawić bagietki, piec przez 25 minut - do uzyskania złotego koloru.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, wystudzić.