• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bagietka z ziarnami

Bagietka z ziarnami

Aktualizacja: 22 sty, 2019 · Opublikowany: 12 cze, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Bagietki na zakwasie żytnim z dodatkiem jagód goji, siemienia lnianego i nasion dyni. Pieczywo idealne do każdego posiłku do sałatki, kanapek czy do dania głównego na przykład do sosu. W tej bagietce znajdziecie zdrowe dodatki oraz wilgotny i sprężysty miąższ. To dzięki dodatkowi siemienia i oleju pieczywo długo zachowuje świeżość. Bardzo smaczne domowe bułki bez większego wysiłku. Bagietki tak jak już wspomniałam, świetnie nadają się nie tylko na klasyczne kanapki będą również wspaniałe na panini, czyli zapiekane kanapki z dużą ilością dodatków. Przygotowanie bagietek jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. W tym przypadku wystarczy wymieszać składniki na zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Procedura przygotowania jest podobna jak w przypadku pieczywa na zakwasie. Następnego dnia pozostaje dokończenie pracy. Bagietki polecam szczególnie na piknikowe kanapki. Smacznego!

Bagietka z ziarnami widok na przekrojoną bagietkę.
Bagietka z ziarnami
bagietka z ziarnami
Print Pin
5 z 1 głosu

Bagietka z ziarnami

Wspaniałe bardzo proste bagietki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 9
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Zaczyn

  • 90 g zakwasu żytniego
  • 135 g wody
  • 70 g mąki żytniej typ 2000
  • 20 g otrąb żytnich

Składniki na ciasto właściwe

  • 320 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
  • 11 g soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 20 g jagody goji
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g nasion dyni
  • 610 g mąki pszennej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczoerem.
    W misce umieścić składniki na zaczyn, wymieszać miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
  • Rano do zaczynu dodać drożdże i letnie mleko, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, następnie dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, na końcu dodać mąkę, wyrobić ciasto, najlepiej przy użyciu maszyny wyposażonej w końcówkę typu hak przez 4 minuty, ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub dłużej.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasto podzielić na 9 części uformować podłużne bagietki sporo podsypując mąką. Bagietki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę z bagietkami przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na około 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st - opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Przed wstawieniem bagietek do pieca wsypać na jego dno szklankę kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza, natychmiast wstawić bagietki, piec przez 25 minut - do uzyskania złotego koloru.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę, wystudzić.
Kilka bagietek ułożonych jedna na drugiej.
Bagietka z ziarnami
« Beza z kremem cytrynowym
Tarta błyskawiczna »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    12 czerwca, 2014 at 4:04 pm

    Ale że jagód kaukaskich nie dodałaś?
    Tak ładnie się prezentowały w dwóch poprzednich przepisach 🙂

    Otręby w zaczynie jaką funkcję spełniają? Pomagają zapracować?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 czerwca, 2014 at 9:02 pm

      Ach, tak zaszalałam i tym razem jagód zagranicznych dodałam 😉 Otręby, to dla zdrowotności i dla lepszej konsystencji ciasta. Oczywiście mają też przyspieszyć/wzmocnić wyrastanie bagietek...a kaukaska jeszcze wróci 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}