Drukuj
muffinki z rabarbarem

Muffinki z rabarbarem

Muffinki z rabarbarem, pyszne.

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword orzechy, rabarbar
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
Razem 40 minutes
Porcje 15 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 150 g rabarbaru
  • 250 ml maślanki lub kefiru
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo

  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać od temperatury 190 st C.

  2. Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki około 2 cm.

  3. Przygotować dwie miski. W pierwszej misce umieścić wszystkie składniki suche, wymieszać. W drugiej misce połączyć składniki mokre.

  4. Następnie do składników suchych dodać mokre oraz rabarbar, całość wymieszać, nie należy się przykładać zbyt mocno do tego wystarczy, że składniki się połączą, ja mieszam ciasto widelcem.

  5. W niewielkiej miseczce wymieszać cukier i cynamon.

  6. Formę na mufunki wyłożyć papilotami, napełnić ciastem, wierzch muffinek posypać mieszanką cukrowo - cynamonową, wstawić do piekarnika, piec przez 25 - 30 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.

  7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

  8. Smacznego!