Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Muffiny i babeczki

Muffinki z rabarbarem

Aktualizacja: 22 sty, 2019 · Opublikowany: 26 maj, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Muffinki to deser, który ma same plusy. Błyskawiczne wykonanie, szybkie pieczenie, idealne porcje i łatwość wykonania. Muffinki z rabarbarem, orzechami włoskimi i chrupiącą skórką z cukru cynamonowego są bajeczne! To jedne z moich ulubionych muffinek. Bardzo wilgotne przez, co długo zachowując świeżość, orzechy i otręby nadają cudownie orzechowego smaku. Mają one odrobinę innej konsystencję niż jakiekolwiek inne muffinki. Dość ciężkie i sycące z cudownym posmakiem kwaśnego rabarbaru. Na bazie tego przepisu robiłam również muffiny z dodatkiem malin, truskawek i borówek amerykańskich, pomarańczy i wszystkie smakują również wybornie, polecam gorąco! A może spróbujecie muffinki z dynią?

📖 Przepis

muffinki z rabarbarem
Print Pin
5 z 1 głosu

Muffinki z rabarbarem

Muffinki z rabarbarem, pyszne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 15
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 ⅓ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego
  • ½ szklanki otrąb pszennych lub żytnich
  • ½ szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 150 g rabarbaru
  • 250 ml maślanki lub kefiru
  • 1 duże jajko
  • ⅓ szklanki oleju

Dodatkowo

  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać od temperatury 190 st C.
  • Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki około 2 cm.
  • Przygotować dwie miski. W pierwszej misce umieścić wszystkie składniki suche, wymieszać. W drugiej misce połączyć składniki mokre.
  • Następnie do składników suchych dodać mokre oraz rabarbar, całość wymieszać, nie należy się przykładać zbyt mocno do tego wystarczy, że składniki się połączą, ja mieszam ciasto widelcem.
  • W niewielkiej miseczce wymieszać cukier i cynamon.
  • Formę na mufunki wyłożyć papilotami, napełnić ciastem, wierzch muffinek posypać mieszanką cukrowo - cynamonową, wstawić do piekarnika, piec przez 25 - 30 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
muffinki z rabarbarem
muffinki z rabarbarem
muffinki z rabarbarem

Więcej Przepisy na muffiny i babeczki

  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • muffiny jablkowo-jogurtowe
    Muffiny jabłkowo-jogurtowe
  • babeczki mandarynkowe
    Babeczki mandarynkowe
  • mini babeczki smietankowe
    Mini babeczki śmietankowe

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Tomasz Bołoz napisał

    28 maja, 2014 at 9:23 am

    Dzisiaj już wiem co moja żona mi przyrządzi. Smacznego wszystkim życzę.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2014 at 11:10 am

      Super! Muffinki z rabarbarem dla mnie są wspaniałe, bardzo lubię rabarbar w wypiekach! Smacznego 🙂

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    26 maja, 2014 at 12:43 pm

    Rabarbar w muffinkach ,nie wpadłabym na takie połączenie,ale jak najbardziej sezonowe "dobrodziejstwa ogrodu" do wykorzystania,czekamy Aniu na coś do zaproponowania z truskawkami 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 maja, 2014 at 9:37 pm

      Jeśli jeszcze nie miałaś okazji spróbować to koniecznie musisz upiec 🙂 a z truskawkami będzie coś już niebawem 😉

      Odpowiedz
      • Ola napisał

        31 maja, 2014 at 7:27 pm

        Fajna propozycja. Takiej muffinki jeszcze nie jadłam.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          31 maja, 2014 at 9:53 pm

          Zachęcam do spróbowania 🙂 wyjątkowa muffinka 🙂

          Odpowiedz
  3. ach! napisał

    26 maja, 2014 at 7:25 am

    Kusząca propozycja! Uwielbiam rabarbar 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 maja, 2014 at 11:14 am

      więc do dzieła! rabarbaru teraz mnóstwo, nawet dzieci się dają skusić 😉 rabarbar tylko trzeba drobno pokroić 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.