Odmierzoną ilość mąki wsypać do miksera lub na stolnicę, zrobić wgłębienie w mące dodać jajka i żółtka (w przypadku makaronu zielonego dodać również wcześniej wyciśnięty sok ze szpinaku) zagnieść ciasto, ciasto makaronowe powinno być dość twarde, kontrolujcie ilość mąki.
W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta należy wygniatać je przez około 10 minut, natomiast w mikserze wystarczy 5 - 7 minut.
Ciasto po wyrobieniu nie powinno się lepić, najlepszą metodą na sprawdzenie, czy ciasto jest gotowe jest po prostu uformowanie kuli, a następnie należy po środku kuli nacisnąć palcem, jeśli ciasto przyklei się do palca trzeba dosypać jeszcze odrobinę mąki i wyrabiać przez chwilę.
Gotowe ciasto obsypać mąką i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 1 do 4 godzin w tym czasie odpocznie.
Z kuli ciasta odcinać małe kawałki, a następnie każdy podsypując delikatnie mąką spłaszczyć i przy użyciu wałka ręcznego lub maszyny do wałkowania, rozwałkować ciasto na cienki placek, następnie rozwałkowane cienko placki pokroić na makaron o dowolnej grubości. Jeśli będziecie kroić makaron ręcznie; należy luźno zwinąć płat ciasta i pokroić nożem na dowolną szerokość.
Pokrojony makaron powiesić na suszarce do makaronu lub rozłożyć na czystym płótnie, delikatnie można posypać mąką, raz lub dwa razy dziennie przełożyć, aby równo wysychał jeśli makaron ma być przechowywany, powinien być całkowicie wysuszyć.
Zupełnie suchy makaron można przechowywać przez kilka miesięcy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Oczywiście makaron można ugotować świeży od razu po przygotowaniu ciasta :)
Smacznego!
Notatki
Przepis na makaron jest jednym z tych, w których nie trzymamy się ściśle podanych ilości składników. Czasami ilość mąki będzie większa lub mniejsza, a zależy to od wilgotności powietrza co wpływa na wilgotność mąki :)