• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Makarony » Makaron jajeczny

Makaron jajeczny

Aktualizacja: 6 sie, 2019 · Opublikowany: 12 maj, 2014 · przez Anna · 13 komentarzy

Skocz do przepisu

Czy mieliście już okazję spróbować makaronu domowego, ale nie takiego ze sklepu z napisem "domowy". Chodzi mi o najprawdziwszy makaron zrobiony od podstaw w domu? Jeśli jeszcze nie to czas najwyższy przygotować go własnoręcznie, naprawdę warto! Makaron domowy jest o niebo smaczniejszy od najlepszego makaronu ze sklepu.

Przygotowanie makaronu nie jest trudne, choć muszę przyznać, że jeśli zagniatamy go ręcznie, wymaga to sporej siły fizycznej. Jeśli macie w domu mikser na tyle mocny, aby zagnieść dość twarde ciasto makaronowe, watro wykorzystać go do tej pracy. Do ręcznego zagniatania koniecznie zaproście swojego mężczyznę:) Makaron warto przygotować w większej ilości, wysuszyć bardzo dokładnie, a następnie zamknąć w szczelnych pojemnikach tworząc domowy zapasik.

Dzisiejszy przepis jest na makaron jajeczny bez dodatku wody czy oleju. Jest to najprostszy przepis na makaron klasyczny, ciasto jest bardzo elastyczne i świetnie się z nim pracuje.  Bardzo ważną sprawą jest to, że podczas gotowania nie rozpada się, nie rozgotowuje, jest jędrny i bardzo smaczny! Do ciasta makaronowego można dodawać naturalne soki z warzyw, które zmienią kolor makaronu. Do dzisiejszego przepisu użyłam soku wyciśniętego ze szpinaku, który przygotowałam w wyciskarce ślimakowej. Można wycisnąć sok w sokowirówce, czy po prostu zmiksować listki szpinaku w blenderze.

makaron jajczny
Print Pin
5 z 3 głosów

Makaron jajeczny

Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania
  • 5 żółtek
  • 5 dużych jajek

Wariant zielony

  • 400 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania
  • 2 duże jajka
  • 3 żółtka
  • 150 g soku ze szpinaku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Odmierzoną ilość mąki wsypać do miksera lub na stolnicę, zrobić wgłębienie w mące dodać jajka i żółtka (w przypadku makaronu zielonego dodać również wcześniej wyciśnięty sok ze szpinaku) zagnieść ciasto, ciasto makaronowe powinno być dość twarde, kontrolujcie ilość mąki.
  • W przypadku ręcznego wyrabiania ciasta należy wygniatać je przez około 10 minut, natomiast w mikserze wystarczy 5 - 7 minut.
  • Ciasto po wyrobieniu nie powinno się lepić, najlepszą metodą na sprawdzenie, czy ciasto jest gotowe jest po prostu uformowanie kuli, a następnie należy po środku kuli nacisnąć palcem, jeśli ciasto przyklei się do palca trzeba dosypać jeszcze odrobinę mąki i wyrabiać przez chwilę.
  • Gotowe ciasto obsypać mąką i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 1 do 4 godzin w tym czasie odpocznie.
  • Z kuli ciasta odcinać małe kawałki, a następnie każdy podsypując delikatnie mąką spłaszczyć i przy użyciu wałka ręcznego lub maszyny do wałkowania, rozwałkować ciasto na cienki placek, następnie rozwałkowane cienko placki pokroić na makaron o dowolnej grubości. Jeśli będziecie kroić makaron ręcznie; należy luźno zwinąć płat ciasta i pokroić nożem na dowolną szerokość.
  • Pokrojony makaron powiesić na suszarce do makaronu lub rozłożyć na czystym płótnie, delikatnie można posypać mąką, raz lub dwa razy dziennie przełożyć, aby równo wysychał jeśli makaron ma być przechowywany, powinien być całkowicie wysuszyć.
  • Zupełnie suchy makaron można przechowywać przez kilka miesięcy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
  • Oczywiście makaron można ugotować świeży od razu po przygotowaniu ciasta 🙂
  • Smacznego!

📋 Notatki

Przepis na makaron jest jednym z tych, w których nie trzymamy się ściśle podanych ilości składników. Czasami ilość mąki będzie większa lub mniejsza, a zależy to od wilgotności powietrza co wpływa na wilgotność mąki 🙂
makaron jajczny
makaron jajczny
makaron jajczny
« Bułki maślane
Muffiny borówkowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Emilka napisał

    23 kwietnia, 2021 at 3:09 pm

    Co ja zrobilam zle, jezeli po wysuszeniu i potem ponownym gotowaniu i wrzuceniu na wrzatek zaczal sie rozpadac? :(( pomocy….

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 kwietnia, 2021 at 4:32 pm

      Bardzo mi przykro, ale pierwszy raz się z tym spotykam🙄. Jeśli ciasto udało Ci się zagnieść i pociąć, to wygląda, że wszystko było ok! Makaron dobrze wysuszony można bardzo długo przechowywać, oczywiście w suchym miejscu i w dowolnym momencie ugotowany powinien być równie smaczny, jak zaraz po zagnieceniu. Jakiej maki użyłaś, czy makaron dokładnie był wysuszony i odpowiednio przechowywany?

      Odpowiedz
  2. Makaronowy Pasibrzuch Z Grodu Nad Motławą :) napisał

    13 grudnia, 2020 at 12:50 am

    5 stars
    Wypróbowałem przepis, dziękuję serdecznie za tak elegancki przepis... takiego makaronu już dawno dawno dawno nie jadłem. Ostatni raz chyba ponad 20 lat temu jak Babcia sama robiła do rosołu 🙂 Wszyscy zachwyceni 🙂 dlatego ocena nie inna jak 5 gwiazdek a nawet i 6 gdyby była opcja 😉 Pozdrawiam serdecznie z Gdańska 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 grudnia, 2020 at 11:17 am

      Bardzo dziękuję :). Cieszę się, że makaron tak smakuje, domowy makaron, jest dla mnie zawsze wspomnieniem dobrego smaku z dzieciństwa.
      Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  3. Lila napisał

    13 maja, 2015 at 11:17 am

    5 stars
    Witam Szukam takich wieszaczkow do suszenia makarinu gdzie mozna kupic . Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 maja, 2015 at 9:48 am

      Suszarkę kupiłam w sklepie internetowym amazon, ale podobno można kupić takie w dobrych sklepach agd 🙂 Przyznaję bez bicia, że jednak najlepiej makaron schnie rozłożony na stole przykrytym prześcieradłem 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. JUSTYNA napisał

    15 maja, 2014 at 2:20 pm

    Hej, :)ja osobiście niejednokrotnie zajadałam się makaronem typowo przygotowanym w domku przez moją mamuśkę,jest różnica ogromna pomiędzy takim własnoręcznie wykonanym ,a kupionym w sklepie,także jak najbardziej polecam Wszystkim !!! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 maja, 2014 at 3:49 pm

      Naturalnie i zdrowo 🙂

      Odpowiedz
  5. Sprawdzona Kuchnia napisał

    12 maja, 2014 at 4:22 pm

    Dziękuję 🙂 Carbonara owszem, ale bez soczystego bekonu 🙂 był również makaron z krewetkami i szpinakiem w sosie mascarpone, pyszności 🙂

    Odpowiedz
  6. De Majeczka napisał

    12 maja, 2014 at 3:30 pm

    Pięęęęęęękne 😉

    Odpowiedz
  7. Krzych napisał

    12 maja, 2014 at 1:14 pm

    Dobrze, że dodałaś o zaproszeniu mężczyzny do kuchni 😉 Myślałby kto, ze taka Zosia Samosia jesteś.
    Czy ten stojak do suszenia jest przeznaczony oryginalnie do tego celu, czy też zaadoptowałaś go z czegoś innego?
    Sok z buraka świetnie uzupełnia sok ze szpinaku przy barwieniu makaronu.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 maja, 2014 at 4:20 pm

      A właśnie, że Zosia Samosia! mam mocną maszynę, a u mnie mężczyzna zagląda do kuchni dość często, ale w poszukiwaniu smakołyków;) Stojak specjalnie do suszenia makaronu, ale przy suszeniu większej ilości makaronu lepiej sprawdza się prześcieradło. Sok z buraka jest rewelacyjny do makaronu pięknie go zabarwia 🙂

      Odpowiedz
  8. Boguslaw Petyniak napisał

    12 maja, 2014 at 1:10 pm

    Makaron wygląda na gotowy na Carbonare na soczystym bekonie!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}