Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier, wodę, sól i pokrojone w kostkę pomidory. Całość wymieszać, wystarczy łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne, piekarnik wraz z naczyniem rozgrzać do temperatury 240 st C.
Wyrośnięte ciasto wymieszać, wyjąć nagrzane naczynie i szybko przelać ciasto, naczynie z ciastem wstawić natychmiast do piekarnika, jednocześnie wsypać na dno piekarnika szklankę kostek lodu, chleb piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 10 minut. Następnie przykryć naczynie pokrywką, piec przez 15 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 st C.
Jeśli chleb zacząłby się bardzo przypiekać należy przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu chleb wyjąc z piekarnika, a po około 10 - 15 minutach wyjąć chleb z naczynia na kratkę, pozostawić go do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Notatki
Do upieczenia chleba użyłam glinianego naczynia z pokrywką o pojemności 2 litrów. Można użyć inne naczynie żaroodporne z pokrywką. Ciasto po przelaniu do garnka można posypać mąką lub otrębami, otręby można wysypać również na dno garnka.