• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb z suszonymi pomidorami

Chleb z suszonymi pomidorami

Aktualizacja: 23 sty, 2019 · Opublikowany: 24 kwi, 2014 · przez Anna · 19 komentarzy

Skocz do przepisu

Macie ochotę na domowy chlebek z grubą chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem suszonych pomidorów? Bardzo proszę, dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu, bo chleb jest wyśmienity! Zazwyczaj piekę chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej, ale zdarza się, że zapomnę przygotować zaczyn i właśnie, wtedy potrzebny jest błyskawiczny przepis na pieczywo. Przygotowanie ciasta jest naprawdę szybkie bez potrzeby przygotowywania rozczynu, zaczyny, długiego wyrabiania i dwukrotnego oczekiwania na wyrośnięcie. W tym przypadku wystarczy wymieszać składniki łyżką i odstawić do wyrośnięcia. Chleb pieczemy w glinianym lub żaroodpornym garnku z pokrywką co odrobinę przybliża warunki pieczenia w prawdziwym piecu chlebowym opalanym drewnem. Piekarnik razem z garnkiem należy nagrzać do temperatury 240 st C, wlać ciasto do rozgrzanego garnka i upiec. Chleb z szuszonymi pomidorami jest naprawdę pyszny, ta chrupiącą skórką ... mniam! Zamiast suszonych pomidorów możecie dodać czarne oliwki pokrojone w plasterki. Polecam!

Print Pin
5 z 4 głosów

Chleb z suszonymi pomidorami

Domowy chleb z garnka.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 30 g świeżych drożdży lub 17 g suchych drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 10 g soli
  • 520 g wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej
  • 8 połówek suszonych pomidorów
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier, wodę, sól i pokrojone w kostkę pomidory. Całość wymieszać, wystarczy łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne, piekarnik wraz z naczyniem rozgrzać do temperatury 240 st C.
  • Wyrośnięte ciasto wymieszać, wyjąć nagrzane naczynie i szybko przelać ciasto, naczynie z ciastem wstawić natychmiast do piekarnika, jednocześnie wsypać na dno piekarnika szklankę kostek lodu, chleb piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 10 minut. Następnie przykryć naczynie pokrywką, piec przez 15 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 st C.
  • Jeśli chleb zacząłby się bardzo przypiekać należy przykryć go folią aluminiową.
  • Po upieczeniu chleb wyjąc z piekarnika, a po około 10 - 15 minutach wyjąć chleb z naczynia na kratkę, pozostawić go do całkowitego wystudzenia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do upieczenia chleba użyłam glinianego naczynia z pokrywką o pojemności 2 litrów. Można użyć inne naczynie żaroodporne z pokrywką. Ciasto po przelaniu do garnka można posypać mąką lub otrębami, otręby można wysypać również na dno garnka.
Chleb z suszonymi pomidorami
 
Chleb z suszonymi pomidorami
« Ciastka marchewkowo pomarańczowe
Zupa cebulowa francuska »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Lidia napisał

    18 sierpnia, 2020 at 10:05 am

    5 stars
    Jakie to mają być pomidory: czy suszone z paczuszki czy suszone w oleju?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 sierpnia, 2020 at 6:27 pm

      Lidziu, mogą być jedne i drugie, choć najlepsze są te z oleju, ponieważ są bardziej mięsiste i miękkie.

      Odpowiedz
  2. paulina napisał

    23 czerwca, 2018 at 1:23 pm

    Pierwszy mój chlebek. Wyszedł pyszny. Dziękuję za fajny łatwy i szybki przepis.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Agata napisał

    10 stycznia, 2016 at 7:01 am

    czy wyjdzie ten chleb ze zwykłą wodą?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 stycznia, 2016 at 11:42 am

      Tak wyjdzie 🙂

      Odpowiedz
  4. Maja napisał

    26 lutego, 2015 at 7:29 am

    5 stars
    Czy chlebek wyjdzie z mieszanki mąki jaglanej z ryżową? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 lutego, 2015 at 9:44 am

      Niestety nigdy nie piekłam go w takiej wersji, obawiam się, że w takiej wersji - bezglutenowej może się nie udać. Chleby bezglutenowe są dość specyficzne... Jeśli jednak zdecydujesz się go upiec z takiej mieszanki to poproszę o informację jak wyszedł 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. Tomek napisał

    08 stycznia, 2015 at 8:12 pm

    Pycha chlebek!!! Właśnie ukroiłem pierwszą kromkę ... jeszcze chrupie 😉
    O co chodzi z tymi kostkami lodu w piekarniku? Robiłem bez i tez wyszło ...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 stycznia, 2015 at 11:24 pm

      Chlebek pieczony w wysokich temperaturach lubi "wilgoć". Wilgoć ta pozwala w pierwszej fazie pieczenia odpowiednio wyrosnąć ciastu, ponieważ nie ścina się ( nie spieka ) wierzch chleba, a ciasto swobodnie rośnie. Dzięki rozpuszczającym się kostkom lodu powstaje odpowiednio wilgotne środowisko i chleb przez pierwsze minuty pieczenia swobodnie rośnie, ponieważ ma jeszcze miękki wierzch. Można zamiast kostek lodu użyć wody ze spryskiwacza wystarczy, że tuż przed wstawieniem chleba spryskamy wnętrze piekarnika kilka razy i po około 3 minutach od wstawienia czynność powtórzymy.
      Bardzo się cieszę, że chlebek smakował 🙂

      Odpowiedz
  6. Jojanna napisał

    22 września, 2014 at 12:35 pm

    5 stars
    rewelacja 🙂 wyszedł dokładnie taki sam jak w opisie i na zdjęciach 🙂 byłam w szoku bo nie mam zbyt dużych doświadczeń kulinarnych 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2014 at 9:36 am

      Bardzo się cieszę, że chlebek udał się od razu 🙂 moje początki z pieczeniem chleba nie były takie różowe 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  7. Gosiaczek81 napisał

    10 lipca, 2014 at 5:41 pm

    Upiekłam na mące pszennej pełnoziarnistej i muszę stwierdzić, że jest pyszny. Najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Muszę spróbować jeszcze innych Pani przepisów, bo zapowiada się smakowicie, choć jestem weganką i stosuję zamieniiki, co ma czasami wpływ na dany wypiek. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lipca, 2014 at 10:43 pm

      Super! Bardzo się cieszę, że wyszedł i dziękuję za informacje, ja też upiekę w wersji z pełnoziarnistej:) W przypadku wegańskiej diety największym problemem mogą być jajka... niestety nie w każdym przepisie można je zastąpić, ale z pewnością znajdzie Pani coś dla siebie, smacznego i pozdrawiam gorąco:)

      Odpowiedz
  8. Gosiaczek81 napisał

    10 lipca, 2014 at 8:11 am

    Czy wyjdzie z mąki pszennej pełnoziarnistej?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 lipca, 2014 at 10:11 am

      Myslę, że tak 🙂 Chleb polecam jest pyszny!

      Odpowiedz
  9. Sprawdzona Kuchnia napisał

    25 kwietnia, 2014 at 9:13 pm

    Tak jest pyszny! Jest z mąki pszennej, ale dzięki temu, że pieczony jest w garnku glinianym jest wilgotny i świeży nawet na trzeci dzień. Zostawiłam kawałek żeby przetestować jego świeżość :)))

    Odpowiedz
  10. magda napisał

    25 kwietnia, 2014 at 12:34 pm

    Czy pieklas ten chlebek tez z maka zytnia np pol na pol?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 kwietnia, 2014 at 9:10 pm

      Jeszcze nie, ale pół na pół na pewno będzie super 🙂 Następnym razem upiekę i dam znać 🙂

      Odpowiedz
  11. Eteryczne Gotowanie napisał

    24 kwietnia, 2014 at 7:18 pm

    Musi być pyszny <3

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}