Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.
W małej misce umieścić składniki na kruszonkę, zagnieść i również odstawić do lodówki.
Jabłka umyć obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałeczki, umieścić je w dużym garnku, dusić jabłka pod przykryciem, pamiętając aby mieszać od czasu do czasu. Kiedy jabłka zmiękną dodać cukier i szałwię, skórkę startą z pomarańczy, dalej smażyć bez przykrycia, masa powinna odparować z nadmiaru wody, wyłączyć i odstawić na bok aby trochę przestygły.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
Formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ciasto rozłożyć na dnie formy, delikatnie docisnąć dłonią, na tak przygotowanym spodzie rozsmarować kilka łyżek dżemu pomarańczowego, następnie rozłożyć smażone jabłka, wyrównać je, a wierzch ciasta grubo posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec przez 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, podawać na ciepło z lodami lub posypane cukrem pudrem.