• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami » Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 4 kwi, 2014 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Mam dla was jeszcze jeden przepis na deser bezglutenowy. Dziś proponuję na podwieczorek szalotkę bezglutenową z odrobiną pomarańczy i kruszonką kokosową. Ciasto na szarlotkę jest niesamowicie delikatne wprost rozpływające się w ustach, ale nie rozwala się tak jak dzieje się w niektórych bezglutenowych przepisach. Wypełnienie to pyszne smażone jabłka doprawione odrobiną szałwii, cynamonu i pomarańczy. Na wierchu rozsypałam lekką kruszonkę z wiórkami kokosowymi.

Przygotowując przepisy bezglutenowe, staram się komponować składniki tak, aby każdy mógł kupić wszystkie produkty w pobliskim sklepie. Użyte mąki do dzisiejszego ciasta będziecie mogli wykorzystać również do innych przepisów na przykład do mazurka wielkanocnego. Nie wiem, czy szarlotka ta wyjdzie tak smaczna z gotowej mieszanki mąk. Oczywiście możecie spróbować, ale nie daję gwarancji na to, że smak będzie tak wspaniały, jak z poniższego przepisu. Szarlotkę podajcie na ciepło z lodami pomarańczowymi lub dodatkową porcją dżemu pomarańczowego. Koniecznie jej spróbujcie! Szarlotka bezglutenowa posmakuje nie tylko osobom na diecie bez glutenu. Smacznego!

szarlotka bezglutenowa
Print Pin
5 z 4 głosów

Szarlotka bezglutenowa

Pyszna szarlotka bez glutenu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 120 g maki ziemniaczanej
  • 130 g mąki gryczanej
  • 90 g mąki quinoa
  • 170 g masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 średnie jajko

Składniki na masę jabłkową

  • 1 kg obranych jabłek
  • 6 łyżek cukru trzcinowego (do smaku)
  • 2 łyżki siekanej świeżej szałwii (opcjonalnie)
  • skórka z ½ pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka łyżka cukru waniliowego

Składniki na kruszonkę

  • 40 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • Dodatkowo
  • mały słoiczek dżemu pomarańczowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  • W małej misce umieścić składniki na kruszonkę, zagnieść i również odstawić do lodówki.
  • Jabłka umyć obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałeczki, umieścić je w dużym garnku, dusić jabłka pod przykryciem, pamiętając aby mieszać od czasu do czasu. Kiedy jabłka zmiękną dodać cukier i szałwię, skórkę startą z pomarańczy, dalej smażyć bez przykrycia, masa powinna odparować z nadmiaru wody, wyłączyć i odstawić na bok aby trochę przestygły.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ciasto rozłożyć na dnie formy, delikatnie docisnąć dłonią, na tak przygotowanym spodzie rozsmarować kilka łyżek dżemu pomarańczowego, następnie rozłożyć smażone jabłka, wyrównać je, a wierzch ciasta grubo posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec przez 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, podawać na ciepło z lodami lub posypane cukrem pudrem.
  • Smacznego!
szarlotka bezglutenowa
szarlotka bezglutenowa
« Naleśniki bezglutenowe
Ciasto drożdżowe z jabłkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anna napisał

    27 września, 2018 at 6:32 pm

    Bardzo przyjemny przepis, nieudziwniony. Bardzo dziękuję za inspirację. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 września, 2018 at 7:45 pm

      Dziękuję również i proszę częstować się przepisami. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Emi napisał

    19 grudnia, 2017 at 12:43 pm

    Przepisy na bezglutenowe desery wyglądają świetnie. Tylko jeden składnik mnie przeraża jest nim cukier trzcinowy. Cukier trzcinowy jest GMO tak samo jak kukurydza i bawełna, soja. Niestety takie czasy. Ja już wolę zwykły nasz Polski cukier z burakow, czasami jest nierafinowany 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 grudnia, 2017 at 4:13 pm

      Cukier trzcinowy można zastąpić dowolnym słodzikiem np. ksylitolem, miodem itd, co do cukru trzcinowego to można kupić również certyfikowany albo użyć naszego białego:) To prawda, że w dzisiejszych czasach, żeby jeść zdrowo trzeba się natrudzić i poświęcić sporo czasu aby wyszukać zdrowe produkty lub to co się da uprawiać we własnym ogródku 🙂 Pozdrawia świątecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. Paula napisał

    05 maja, 2017 at 4:32 pm

    Witam! Czy mozna zastapic makę quinoa?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 maja, 2017 at 4:41 pm

      Dzień dobry, quinoe można zastąpić np. mąką ryżową 45 g i 45 kokosową lub migdałową, można również dodać drobno mielone orzechy (zmielone na mąkę) włoskie, laskowe lub orzechy nerkowca.

      Odpowiedz
  4. Renata napisał

    01 stycznia, 2016 at 7:59 pm

    znalazlam zdjece z tego przepisu na Allegro , ktoś na aukcji dla WOŚP sprzedaje http://aukcje.wosp.org.pl/przepis-przepyszna-domowa-szarlotka-pyszota-wosp-i2562049

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 stycznia, 2016 at 8:16 pm

      Dziękuję za informację, tym bardziej przykro, że dotyczy to aukcji charytatywnej 🙁

      Odpowiedz
  5. JUSTYNA napisał

    11 kwietnia, 2014 at 1:54 pm

    Szarlotka mniammmm...ja planuję dziś zrobić według Twojego przepisu z budyniem,często ja przygotowuje :),gdyż Lenka uwielbia szarlotkę,czyli "ciasto jabłuszkowe" 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2014 at 12:25 am

      Super! moje dziewczyny również uwielbiają szarlotkę z budyniem, to połączenie ich ulubionych smakołyków, jabłek i budyniu 🙂

      Odpowiedz
  6. Sprawdzona Kuchnia napisał

    04 kwietnia, 2014 at 5:31 pm

    Chętnie...ale już się skończyło 😉

    Odpowiedz
  7. Eteryczne Gotowanie napisał

    04 kwietnia, 2014 at 7:50 am

    Hmm.. Dał kawałek 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}