Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Następnego dnia ( najlepiej po upływie 12 godzin ) dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając dodawanie składników od wody, a następnie pozostałe, ciasto wymieszać dokładnie maszyną lub dużą łyżką. Miskę z ciastem ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godzin.
Po tym czasie ciasto przerobić, foremkę o wymiarach 12 x 25 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami, przelać ciasto, wierzch spryskać olejem, formę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
Do piekarnika tuż przed wstawieniem chleba wsypujemy szklankę kostek lodu, wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy przez 45 - 50 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.