• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb z płatkami owsianymi

Chleb z płatkami owsianymi

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 31 mar, 2014 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i odrobiną mąki gryczanej. Pieczywo świetne nadaje się na kanapki śniadaniowe, uwielbiam je z domowym twarożkiem i awokado. Chleb można wykorzystać na grzanki, które będą fantastyczne jako dodatek do jajek po benedyktyńsku lub do zupy cebulowej. Chleb przygotowany jest na zakwasie żytnim, więc jego smak jest lekko kwaśny, a konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna. Wykonanie chleba jest bardzo proste, bo sprowadza się do ręcznego wymieszania składników, jak zwykle najdłuższy etap w przygotowaniu chleba na zakwasie, to etap przygotowania zaczynu. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem przed pójściem spać, przez noc zaczyn nabierze mocy, a rano będzie można przystąpić do mieszania ciasta właściwego. Czyli  następnego dnia rano wystarczy dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, a już po południu będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżego i pachnącego chleba.

Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb z płatkami owsianymi

Miękki, wilgotny, pyszny chleb na zakwasie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 300 g wody
  • 30 g nasion siemienia
  • 130 g maki żytniej typ 2000

Składniki na ciasto właściwe

  • 350 g wody
  • 15 g soli
  • 150 g mąki gryczanej
  • 30 g siemienia lnianego
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g otrąb pszennych
  • 200 g mąki krupczatki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
  • Następnego dnia ( najlepiej po upływie 12 godzin ) dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając dodawanie składników od wody, a następnie pozostałe, ciasto wymieszać dokładnie maszyną lub dużą łyżką. Miskę z ciastem ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godzin.
  • Po tym czasie ciasto przerobić, foremkę o wymiarach 12 x 25 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami, przelać ciasto, wierzch spryskać olejem, formę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoja objętość.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
  • Do piekarnika tuż przed wstawieniem chleba wsypujemy szklankę kostek lodu, wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy przez 45 - 50 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
  • Smacznego!
chleb z platkami owsianymi
« Energetyczne Batony
Naleśniki bezglutenowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. An etka napisał

    20 czerwca, 2016 at 9:48 pm

    Zatem czekam z niecierpliwością :). Jak tylko przeminą zapowiadane afrykańskie upały, od razu zabiorę się do pieczenia :).

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 czerwca, 2016 at 10:04 pm

      Po deszczowym dniu to już tęsknię za słońcem 🙂

      Odpowiedz
  2. An etka napisał

    17 czerwca, 2016 at 8:01 pm

    Aniu, znów pyszny chleb :). Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 czerwca, 2016 at 12:13 am

      Bardzo się cieszę, że i ten chlebek smakował 🙂 już niebawem kolejny chleb na zakwasie z siemieniem lnianym... pyszny 🙂

      Odpowiedz
  3. ewelina napisał

    02 sierpnia, 2014 at 4:38 pm

    Witam, Jaką inną mąką mogę zastąpić mąkę gryczaną? np. pszenną chlebową?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 sierpnia, 2014 at 1:11 am

      Mąkę gryczaną można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą lub żytnią.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}