Drukuj
Buraczki

Buraczki

Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 1 hour
Razem 1 hour 15 minutes
Porcje 6
Autor Anna

Składniki

  • 600 g czerwonych buraków
  • kilka łyżek octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina skórki z cytryny i sok
  • 1-3 łyżki miodu - ilość uzależniona od indywidualnych upodobań

Instrukcja

  1. Buraki umyć, nie obierać ze skórki! włożyć do garnka zalać wodą, gotować do miękkości
  2. Po ugotowaniu odcedzić buraki, pozostawić do wystygnięcia, następnie obrać ze skórki ( najlepiej zrobić to w rękawiczkach gumowych), zetrzeć na tartce o małych oczkach
  3. Buraki doprawić odrobiną soku z cytryny i wcześniej wyszorowaną i startą skórką z cytryny, do tej ilości buraków wystarczy 1 łyżeczka skórki i 1 łyżka soku
  4. Doprawić miodem, solą i pieprzem, dodać kilka łyżek octu balsamicznego, wymieszać
  5. Buraczki najlepiej podawać schłodzone
  6. Smacznego!