Drukuj

Chleb z czarnuszką

Przepyszny chleb z czarnuszką.

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword czarnuszka
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 45 minutes
Razem 1 hour 15 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 90 g zakwasu żytniego
  • 8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • 6 g soli
  • 2 łyżki czarnuszki + odrobina do posypania

Instrukcja

  1. Do miski wlać zakwas, wodę, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie dodać sól, mąkę pszenną i żytnią, wymieszać ciasto łyżką lub mikserem - do połączenie się składników.

  2. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie dodać do ciasta czarnuszkę, wyrabiać ciasto przez 2 - 3 minuty.

  3. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 14 cm, wysmarować olejem i wysypać otrębami, przelać ciasto, a jego wierzch spryskać olejem, posypać czarnuszką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby urosło.

  4. Piekarnik nagrzać do temperatur 220 st, przed wstawieniem chleba należy na jego dno wsypać szklankę kostek lodu.

  5. Chleb pieczemy 45 minut, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 st C, w razie potrzeby przykrywamy wierzch chleba folią aluminiową, jeśli zacznie się przypiekać z wierzchu.

  6. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

  7. Smacznego!