• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb z czarnuszką

Chleb z czarnuszką

Aktualizacja: 4 lip, 2020 · Opublikowany: 11 mar, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Przepis na chleb z dodatkiem zakwasu w wersji błyskawicznej z odrobiną drożdży, które przyspieszają procedurę przygotowania i fermentacji ciasta chlebowego. W przepisie tym nie trzeba przygotowywać zaczynu, wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą odstawić do wyrośnięcia i upiec. Chleb w smaku nie ustępuje klasycznym wypiekom żytnim, jego miąższ jest sprężysty i wilgotny. Wyjątkowy smak i zapach chleba to zasługa czarnuszki. Czarnuszka znana jest od czasów faraonów, a od początku dwudziestego pierwszego wieku przeżywa swój renesans. Szczególnie polecana jest dla alergików, astmatyków i osób o obniżonej odporność organizmu, ceniona w kosmetyce. Pieczywo z jej dodatkiem smakuje wybornie, przynosi również korzyści zdrowotne. Jeśli mielibyście problem z kupieniem czarnuszki w sklepie, to bez problemu dostaniecie ją w sklepie internetowym.

chleb z czarnuszka
Chleb z czarnuszką

Ważne przypomnienie!!! Pamiętajcie, aby zakwas wyjąć i dokarmić kilka godzin przed pieczeniem chleba!

Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb z czarnuszką

Przepyszny chleb z czarnuszką.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 90 g zakwasu żytniego
  • 8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g mąki żytniej typ 2000
  • 6 g soli
  • 2 łyżki czarnuszki + odrobina do posypania
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać zakwas, wodę, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie dodać sól, mąkę pszenną i żytnią, wymieszać ciasto łyżką lub mikserem - do połączenie się składników.
  • Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie dodać do ciasta czarnuszkę, wyrabiać ciasto przez 2 - 3 minuty.
  • Keksówkę o wymiarach 25 cm x 14 cm, wysmarować olejem i wysypać otrębami, przelać ciasto, a jego wierzch spryskać olejem, posypać czarnuszką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby urosło.
  • Piekarnik nagrzać do temperatur 220 st, przed wstawieniem chleba należy na jego dno wsypać szklankę kostek lodu.
  • Chleb pieczemy 45 minut, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 st C, w razie potrzeby przykrywamy wierzch chleba folią aluminiową, jeśli zacznie się przypiekać z wierzchu.
  • Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
  • Smacznego!
chleb z czarnuszka
 
« Ciasto czekoladowo-orzechowe
Drożdżówki z malinami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agata Debiutantka napisał

    06 kwietnia, 2016 at 10:55 pm

    Przepyszny! Najpyszniejszy, jaki dotychczas mi wyszedł. Na tyle, że nie czekałam do jutra i ukroiłam sobie jeszcze dwie pajdy i wchłaniam właśnie z masełkiem (a jest prawie 23.00). Niech mi Czarnuszka wybaczy! Odważyłam się pokombinować, bo lubię pszenicę i zamiast 200 g żytniej wrzuciłam 100g żytniej i 100g pszennej typ 720 - to też zadziałało. Jestem zauroczona tym, co u Ciebie oglądam 🙂 i już planuję następne wypieki. A zakwasem i Twoją kuchnią dzielę się z przyjaciółmi. P.S. Nigdy nie wysyłajcie zakwasu paczką... Zgadnijcie, co się wtedy stanie ;] przyjaciółka była zaskoczona zawartością przesyłki :DD

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 kwietnia, 2016 at 11:10 pm

      Chlebek z większą ilością mąki pszennej jest lżejszy, bardziej puszysty i może troszkę jaśniejszy od tego z większym udziałem mąki żytniej ja też bardzo lubię wersję pszenną możesz spróbować upiec go tylko z pszennej 😉 Bardzo się cieszę, że Ci dobrze u mnie, zawsze gorąco zapraszam :)))
      Zakwas w paczce? to może pomysł na biznes, he, he 😉

      Odpowiedz
      • Agata Debiutantka napisał

        07 kwietnia, 2016 at 10:21 am

        No no, tylko trzeba by opatentować sposób na to, żeby nie wybuchał od wstrząsów... Może w zbyt małe naczynie wpakowałam moją porcyjkę? Gazy rozerwały słoiczek i cała zawartość rozeszła się po wszystkim, co było w paczce. Szkoda, że nikt nie zrobił zdjęcia przy otwieraniu przesyłki... Ja sobie wyobrażam ten zapaszek 😀

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          07 kwietnia, 2016 at 2:01 pm

          To niezły bigos dostała zamiast zakwasu 😉 W takim razie musi sam go zrobić 🙂

          Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    24 marca, 2014 at 9:12 pm

    Tak to prawda w smaku jest doskonały, a czarnuszka podkręca jego smak!

    Odpowiedz
  3. Jola Rotta napisał

    24 marca, 2014 at 11:05 am

    Chleb wyglada jak z najlepszej piekarni!Dodanie czarnuszki nada mu pewnie lekko ostry smak.Czarnuszka jest znakomitym zamiennikiem pieprzu.Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  4. Klaudia napisał

    11 marca, 2014 at 6:17 pm

    Chlebek jak z piekarni. Idealnie wyrośnięty i te dziurki. Chylę czoła 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 marca, 2014 at 6:19 pm

      Dziękuję bardzo 🙂 Chlebek polecam!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}