W rondlu zagotować wodę z dodatkiem masła, kiedy woda zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień i dodać przesianą mąkę z solą, energicznie mieszać do chwilki kiedy masa będzie jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnek.
Zdjąć garnek z ognia, masę delikatnie przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego, masa powinna być gładka i jednolita.
W rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 st C.
Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Na rozgrzany olej wyciskać porcję ciasta, odcinać nożyczkami, słomki smażymy w zależności od ich grubości od 2 do 4 minut, obracając je na drugą stronę kiedy nabiorą złotego koloru.
Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Notatki
Słomki ptysiowe możemy upiec w piekarniku nagrzewając go do temperatury 180 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wycisnąć na nią proste słomki lub fantazyjne kształty, wstawić do piekarnika, piec 10 - 12 minut do uzyskania złotego koloru. Upieczone słomki posypać cukrem pudrem lub polukrować.