• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Słomki ptysiowe

Słomki ptysiowe

Aktualizacja: 4 lip, 2020 · Opublikowany: 27 lut, 2014 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciasto ptysiowe, inaczej zwane parzonym ma już swoją wielowiekową tradycję, ciasto wymyślił kucharz Katarzyny Medycejskiej w 1540 roku przygotowując dla niej ptysie. Dziś z ciasta przygotujemy słomki ptysiowe smażone na oleju, ale można przygotować również słomki w piekarniku. Warto wypróbować obydwie wersje bo każda z nich smakuje inaczej. Smażone na oleju przypominają pączki, niestety są również bardziej kaloryczne. Natomiast pieczone w piekarniku są jak groszek ptysiowy, suche i chrupiące i tych kalorii jest zdecydowanie mniej:) Słomki ptysiowe po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem cytrynowym.

slomki ptysiowe
Słomki ptysiowe
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 1 szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 średnich jajek

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

🔪 Instrukcje

  • W rondlu zagotować wodę z dodatkiem masła, kiedy woda zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień i dodać przesianą mąkę z solą, energicznie mieszać do chwilki kiedy masa będzie jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnek.
  • Zdjąć garnek z ognia, masę delikatnie przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego, masa powinna być gładka i jednolita.
  • W rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 st C.
  • Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Na rozgrzany olej wyciskać porcję ciasta, odcinać nożyczkami, słomki smażymy w zależności od ich grubości od 2 do 4 minut, obracając je na drugą stronę kiedy nabiorą złotego koloru.
  • Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Przepis zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych książek kucharskich  Marka Łebkowskiego " Najlepsze przepisy Kuchni Polskiej". Smacznego, wesołego tłustego czwartku 🙂

📖 Przepis

slomki ptysiowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Słomki ptysiowe

Ptysiowe ciasto chrupiące i bardzo smaczne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 1 szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 średnich jajek

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W rondlu zagotować wodę z dodatkiem masła, kiedy woda zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień i dodać przesianą mąkę z solą, energicznie mieszać do chwilki kiedy masa będzie jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnek.
  • Zdjąć garnek z ognia, masę delikatnie przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego, masa powinna być gładka i jednolita.
  • W rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 st C.
  • Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Na rozgrzany olej wyciskać porcję ciasta, odcinać nożyczkami, słomki smażymy w zależności od ich grubości od 2 do 4 minut, obracając je na drugą stronę kiedy nabiorą złotego koloru.
  • Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Słomki ptysiowe możemy upiec w piekarniku nagrzewając go do temperatury 180 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wycisnąć na nią proste słomki lub fantazyjne kształty, wstawić do piekarnika, piec 10 - 12 minut do uzyskania złotego koloru. Upieczone słomki posypać cukrem pudrem lub polukrować.
slomki ptysiowe
« Chleb ziołowy
Groszek ptysiowy »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    04 marca, 2014 at 1:58 pm

    Jak najbardziej na ostatki, smacznie,słodko i nie tak tłustoooo:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 marca, 2014 at 12:11 am

      Dokładnie 🙂 nie tłusto, a i szybko, bo w piekarniku można za jednym zamachem upiec dużą ilość 🙂

      Odpowiedz
  2. Gosia napisał

    27 lutego, 2014 at 12:14 pm

    Ale tu pysznie - będę zaglądać częściej i zapraszam do siebie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lutego, 2014 at 7:27 pm

      Dziękuję 🙂 gorąco zapraszam 🙂 oczywiście odwiedzę Ciebie 🙂

      Odpowiedz
  3. amgdalenka napisał

    27 lutego, 2014 at 12:03 pm

    5 stars
    Uwielbiamy słomki ptysiowe. Tylko ten tłuszcz..... I wtem !...Sprawdzona Kuchnia Anny jak zwykle niezawodna - dziękuję za przepis i informację, że mozna je piec w piekarniku. Nie miałam pojęcia. Teraz nie będe musiała rezygnować z tego przysmaku :):)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lutego, 2014 at 7:44 pm

      Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Tak, ciasto ptysiowe jest fantastyczne, bo można przygotować je na wiele sposobów, podobno można również gotować je tak jak lane kluski - tego jeszcze nie wypróbowałam 😉 dam znać jak sprawdzę. Smacznego!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}