320gmąki pszennej¼ szklanki do podsypania i formowania ciabatt
190gwody
10gsoli
3gsuchych drożdży lub 6 g świeżych
15goliwy z oliwek
zaczyn
1łyżeczkacukru
Instrukcje
Przygotowanie zaczynu
Do miski wlać wodę dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto.
Miskę szczelnie przykryć folią, odstawić na 12-16 godzin, najlepsza temperatura dla zaczynu to około 21 st C.
Przygotowanie ciasta właściwego
Po tym czasie, zaczyn przełożyć do miski miksera, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrabiać przez 5 minut, końcówka hak. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, złożyć ciasto na cztery części.
Nożem odciąć bułki, wielkość dowolna. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką, przenieść dobrze oprószone mąką ciabatty, układać z zachowaniem odstępów.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1, 5 godziny w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
Tuż przed wstawieniem ciabatt do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu i natychmiast wsunąć blachę z ciabattami. Ciabatty pieczemy przez 20 - 30 minut w zależności od wielkości, jeśli bułki zaczną się zbyt szybko przypiekać, należy zmniejszyć temperaturę o 20 st C.
Po upieczeniu wyjąć ciabatty na kratkę i wystudzić.
Notatki
Formując ciabatty należy mieć pod ręką mąkę do podsypywanie, przydaje się gdyż ciasto jest bardzo klejące