• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Ciabatta z oliwą

Ciabatta z oliwą

Aktualizacja: 10 lut, 2019 · Opublikowany: 21 lut, 2014 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Dawno nie piekłam ciabatty, więc już najwyższy czas przypomnieć sobie jej smak! Uwielbiam tę świeżą bagietkę, z której przygotowuję pyszne kanapki z najróżniejszymi dodatkami. Ciabatta z tego przepisu jest wspaniała, delikatnie wilgotna z nieregularnymi dużymi dziurkami i bardzo chrupiącą skórką. Ciabatta z oliwą nie wymaga szczególnych umiejętności piekarskich, to proste pieczywo. Przygotowując ciabattę po raz pierwszy miałam obawy, czy uda mi się ją odpowiednio uformować. Ciasto jest bardzo klejące i to może sprawić pewną trudność, ale wystarczy odpowiednia ilość mąki do podsypania przy formowaniu i dzieleniu bułek, a wszystko się uda. Jednej rzeczy musimy dopilnować, aby zaczyn na ciabattę przepracował kilkanaście godzin, wtedy nabierze odpowiedniej mocy . Poza tym, to bułka z masłem ;).

ciabatta z oliwa
Ciabatta z oliwą
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na zaczyn

  • 135 g mąki pszennej
  • 135 g wody
  • 2 g suchych drożdży lub 4 g świeżych

Składniki na ciasto właściwe

  • 320 g mąki pszennej ¼ szklanki do podsypania i formowania ciabatt
  • 190 g wody
  • 10 g soli
  • 3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych
  • 15 g oliwy z oliwek
  • zaczyn
  • 1 łyżeczka cukru

🔪 Instrukcje

Przygotowanie zaczynu

  • Do miski wlać wodę dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto.
  • Miskę szczelnie przykryć folią, odstawić na 12-16 godzin, najlepsza temperatura dla zaczynu to około 21 st C.

Przygotowanie ciasta właściwego

  • Po tym czasie, zaczyn przełożyć do miski miksera, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrabiać przez 5 minut, końcówka hak. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, złożyć ciasto na cztery części.
  • Nożem odciąć bułki, wielkość dowolna. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką, przenieść dobrze oprószone mąką ciabatty, układać z zachowaniem odstępów.
  • Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1, 5 godziny w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
  • Tuż przed wstawieniem ciabatt do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu i natychmiast wsunąć blachę z ciabattami. Ciabatty pieczemy przez 20 - 30 minut w zależności od wielkości, jeśli bułki zaczną się zbyt szybko przypiekać, należy zmniejszyć temperaturę o 20 st C.
  • Po upieczeniu wyjąć ciabatty na kratkę i wystudzić.

📖 Przepis

ciabatta z oliwa
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciabatta z oliwą

Pyszne bagietki, ciabatty z dodatkiem oliwy
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 4
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 135 g mąki pszennej
  • 135 g wody
  • 2 g suchych drożdży lub 4 g świeżych

Składniki na ciasto właściwe

  • 320 g mąki pszennej (¼ szklanki do podsypania i formowania ciabatt)
  • 190 g wody
  • 10 g soli
  • 3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych
  • 15 g oliwy z oliwek
  • zaczyn
  • 1 łyżeczka cukru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie zaczynu

  • Do miski wlać wodę dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto.
  • Miskę szczelnie przykryć folią, odstawić na 12-16 godzin, najlepsza temperatura dla zaczynu to około 21 st C.

Przygotowanie ciasta właściwego

  • Po tym czasie, zaczyn przełożyć do miski miksera, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrabiać przez 5 minut, końcówka hak. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, złożyć ciasto na cztery części.
  • Nożem odciąć bułki, wielkość dowolna. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką, przenieść dobrze oprószone mąką ciabatty, układać z zachowaniem odstępów.
  • Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1, 5 godziny w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
  • Tuż przed wstawieniem ciabatt do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu i natychmiast wsunąć blachę z ciabattami. Ciabatty pieczemy przez 20 - 30 minut w zależności od wielkości, jeśli bułki zaczną się zbyt szybko przypiekać, należy zmniejszyć temperaturę o 20 st C.
  • Po upieczeniu wyjąć ciabatty na kratkę i wystudzić.

📋 Notatki

Formując ciabatty należy mieć pod ręką mąkę do podsypywanie, przydaje się gdyż ciasto jest bardzo klejące
  • Ciabatta z oliwa
  • Ciabatta z oliwa
Ciabatta z oliwą
ciabatta z oliwa
Ciabatta z oliwą

« Ciastka pełnoziarniste
Pączki orkiszowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Janek napisał

    17 listopada, 2020 at 10:45 pm

    Czy do zaczynu zamiast drożdży mąkę dać łyżkę zakwasu żytniego? Co daje wrzucenie kostek lodu do piekarnika? Pozdrawiam serdecznie :))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 listopada, 2020 at 1:14 pm

      Osobiście nie piekłam ich na bazie zakwasu, ale można spróbować, oczywiście, jeśli zakwas jest mocny. Dodałabym 2 lub 3 łyżki, a do ciasta właściwego należałyby dodać odrobinę więcej mąki. Lód w piekarniki podczas rozpuszczania wytwarza parę wodną, która to sprawia, że ciasto po włożeniu do piekarnika nie jest od razu "ścięte" temperatura i może jeszcze swobodnie urosnąć bez pękania np. po bokach, no i oczywiście para wodna polepsza skórkę wypieku. Zamiast lodu można spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza, będzie ten sam efekt.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    23 czerwca, 2018 at 2:51 pm

    Pani Asiu a ile jest 190 g wody?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 czerwca, 2018 at 5:11 pm

      Rozumiem, że nie ma pani wagi, 190g wody to mniej więcej 190 ml 🙂 pozdrawiam serdecznie Ania

      Odpowiedz
  3. Anna Krajewska napisał

    23 lutego, 2014 at 8:06 pm

    dziekuje bardzo skorzystam

    Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    23 lutego, 2014 at 7:55 pm

    Pani Aniu, zapraszam na moją stronę tam znajdzie Pani przepis na ciabattę i inne pyszności 🙂 https://sprawdzonakuchnia.pl

    Odpowiedz
  5. Anna Krajewska napisał

    23 lutego, 2014 at 6:59 pm

    sa przepyszne ale nie znam przepisu na nie jesli ktos zna prosze o podanie

    Odpowiedz
  6. Krzych napisał

    21 lutego, 2014 at 10:06 am

    5 stars
    I jak Cię tu nie zastrzelić? Ja tu cierpię katusze z braku piekarnika, a Ty takie smakołyki pod nos podsuwasz??

    A swoją drogą po przeczytaniu przepisu uświadomiłem sobie, że trik ze szklanką kostek lodu to od Ciebie właśnie, sprawdza się za każdym razem.

    Ciabatta, mi amore!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 lutego, 2014 at 10:28 am

      Przepraszam, wiem jak może doskwierać odcięcie od piekarnika i brak domowych wypieków 😉 Kostki lodu, to naprawdę dobry patent, a z psikaniem wody ze spryskiwacza różnie u mnie bywało, bo albo właśnie się zepsuł albo dzieci skonfiskowały... a kostki lodu zawsze są pod ręką :)))

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}