Drukuj
chleb tostowy

Chleb tostowy

Najlepszy chleb tostowy.

Rodzaj Pieczywo
Keyword mąka pszenna
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 35 minutes
Razem 1 hour 5 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 454 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g masła
  • 5 g melasy
  • 9 g soli
  • 4 g suchych drożdży

Instrukcja

  1. Do miski miksera włożyć wszystkie składniki, wyrabiać ciasto przez 4 minuty używając do tego końcówki typu - hak. Po wyrobieniu, przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

  2. Po tym czasie wyjąć ciasto na bat, wygnieść ręcznie, a następnie uformować w w wałek, obsypać delikatnie mąka i pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Następnie uformować z ciasta ścisły wałek, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.

  4. Chleb piec przez 30 - 35 minut, po upieczeniu wyjąc z piekarnika, wystudzić na kratce.

  5. Smacznego!