• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb tostowy

Chleb tostowy

Aktualizacja: 7 lip, 2020 · Opublikowany: 24 sty, 2014 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Dziś przepis na chleb tostowy w stylu angielskim, a pochodzi z książki Jeffrey'a Hamelman'a " Chleb". Jak pisze autor chleb wiele zyskuje na smaku, kiedy opieczemy go w tosterze i jest to prawa, świeży tost z ulubionymi dodatkami, to prawdziwa uczta. Z chleba tostowego można również przygotować klasyczne kanapki, chleb jest delikatnie wilgotny i bardzo smaczny. Smak jest neutralny, więc psuje do wszelkiego rodzaju dodatków. Polecam go szczególnie dla początkujących piekarzy, ponieważ jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy.

chleb tostowy
Chleb tostowy
chleb tostowy
Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb tostowy

Najlepszy chleb tostowy.
Autor Anna
Kuchnia Angielska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 35 minutes
Całkowity czas 1 hour 5 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 454 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g masła
  • 5 g melasy
  • 9 g soli
  • 4 g suchych drożdży
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera włożyć wszystkie składniki, wyrabiać ciasto przez 4 minuty używając do tego końcówki typu - hak. Po wyrobieniu, przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na bat, wygnieść ręcznie, a następnie uformować w w wałek, obsypać delikatnie mąka i pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Następnie uformować z ciasta ścisły wałek, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
  • Chleb piec przez 30 - 35 minut, po upieczeniu wyjąc z piekarnika, wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
kromki chleba tostowego, opiekany
« Kluski śląskie
Placuszki z jagodami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marsyl napisał

    24 stycznia, 2014 at 8:58 am

    <3

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}