Skórkę pomarańczy dokładnie wyszorować, osuszyć, zetrzeć na tartce o małych oczkach. Wycisnąć sok z pomarańczy. Cebulę drobno posiekać w kostkę.
Na dno garnka w którym będziemy gotować zupę nalać 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucić cebulę i skórkę z pomarańczy, podsmażyć przez 2 minuty, dodać starty imbir, rozdrobniony czosnek, smażyć przez 30 - 40 sekund ciągle mieszając. Następnie wsypać soczewicę, mieszać tak, aby cała pokryła się tłuszczem. Po 40 sekundach dolać sok z pomarańczy, połowę ilości wody i mleko kokosowe, gotować do miękkości soczewicy.
W trakcie gotowania dolewamy więcej wody. Doprawiamy zupę przyprawami, kiedy soczewica jest już miękka, zmiksować zupę blenderem na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody.
Na talerz z zupą dodać dużą porcję siekanej kolendry i szczyptę chilli.