• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Zupy i kremy » Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 16 sty, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy idealna dla zapracowanych! Zupa jest wyjątkowa dzięki smażonej skórce pomarańczy, imbirowi i dodatkowi mleczka kokosowego. Wszystkie te składniki sprawiły, że zwykła zupa nabrała egzotycznego wymiaru. Smak zupy, to kombinacja słodkiego, pikantnego i kwaśnego smaku, a niesamowitego aromatu nadaje jej skórka pomarańczy, imbir i zielona natka kolendry. Gęstość zupy dostosujecie do swoich upodobań. Podane porcje w przepisie pozwalają uzyskać gęsty krem. Jeśli lubicie mniej zawiesiste zupy dodajcie więcej mleczka kokosowego lub wody. Zupę można urozmaicić podając do niej groszek ptysiowy lub grzanki.

Print Pin
4.75 z 4 głosów

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 6
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g ziaren czerwonej soczewicy
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 600 ml wody
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 średnia cebula
  • sól (do smaku)
  • płatki chilli (może być również w proszku)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • zielona natka kolendry
  • olej kokosowy do smażenia lub inny tłuszcz
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Skórkę pomarańczy dokładnie wyszorować, osuszyć, zetrzeć na tartce o małych oczkach. Wycisnąć sok z pomarańczy. Cebulę drobno posiekać w kostkę.
  • Na dno garnka w którym będziemy gotować zupę nalać 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucić cebulę i skórkę z pomarańczy, podsmażyć przez 2 minuty, dodać starty imbir, rozdrobniony czosnek, smażyć przez 30 - 40 sekund ciągle mieszając. Następnie wsypać soczewicę, mieszać tak, aby cała pokryła się tłuszczem. Po 40 sekundach dolać sok z pomarańczy, połowę ilości wody i mleko kokosowe, gotować do miękkości soczewicy.
  • W trakcie gotowania dolewamy więcej wody. Doprawiamy zupę przyprawami, kiedy soczewica jest już miękka, zmiksować zupę blenderem na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody.
  • Na talerz z zupą dodać dużą porcję siekanej kolendry i szczyptę chilli.
  • Smacznego!
Zupa z soczewicy na mleku kokosowym
« Muffiny żurawinowo - pomarańczowe
Kopytka z sosem grzybowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    17 stycznia, 2014 at 4:00 pm

    5 stars
    Dobrze, że przeczytałam przepis zaraz po obiedzie a nie głodna 🙂 Brzmi smakowicie! Wrzucam ją do menu na najbliższy tydzień

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 stycznia, 2014 at 7:24 pm

      Smacznego i miłego gotowania:)

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    16 stycznia, 2014 at 11:03 pm

    Polecam, jest pyszna i pożywna:)

    Odpowiedz
  3. Jola Rotta napisał

    16 stycznia, 2014 at 8:47 pm

    smacznie wyglada...:)

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →